مقالات نخستین همایش ملی فرهنگ و هنر اسلامی، زمستان 1401
تحلیل معماری مسجد تئاتر شهر تهران بر مبنای شاخصهای هنر اسلامی
زهرا قاسمی، مرتضی افشاری
چکیده:
مسجد، بعنوان نمادی از معماری اسلامی نقش مهمی در انعکاس و تجلی ذات خداوند متعال دارد. در عصر حاضر، با ظهور فناوری جدید، شاهد ساخت مساجدی هستیم که کالبدی متفاوت از مساجد گذشته دارند از جمله مسجد تئاتر شهر تهران. با توجه به اینکه مسجد یکی از بسترهای اصلی هنر و معماری اسلامی در شهر محسوب میشود و همچنین از عناصر مهم و تاثیر گذار در هویت و فرهنگ شهر های اسلامی نیز میباشد؛ لذا قرارگیری این مسجد درکنار مساجد سنتّی در بافت شهری امروز، این پرسش را در ذهن مخاطبان ایجاد میکند که آیا این مسجد به عنوان یک بنای مذهبی بر اساس شاخصههای هنر اسلامی طراحی و اجرا شده است؟ آیا این مسجد با شکل جدید میتواند زمینهساز رشد و تعالی انسان، که هدف اصلی عبادت است، باشد؟ هدف از این نوشتار تحلیل و تطبیق معماری مسجد تئاتر شهر تهران با شاخصهای هنر اسلامی است. به این منظور نمونة موردی مسجد تئاتر شهر تهران که کالبدی نوآورانه دارد، بررسی شده است. برای پاسخ به سؤالات ابتدا مبانی نظری هنر اسلامی مطرح گردیده و شاخصهای آن استخراج شده، سپس ویژگیهای مسجد تئاتر شهر تهران به عنوان نمونهای از مساجد متجدّد معرفی و بر اساس آن معماری مسجد نئاتر شهر تهران تجزیه و تحلیل شده است. روش تحقیق بر مبنای استدلال منطقی و تحلیل محتوا با استفاده از مطالعات اسنادی-کتابخانهای می باشد. نتایج حکایت از آن دارد که برخی دگرگونی های ناشی از پیشرفت سبک و تنکیک در معماری ضروریست، اما باید مرزی مشخّص برای آن در نظر گرفته شود تا تغییرات شکلی باعث تغییر مفاهیم والای انسانی نگردد و معماری مسجد در عین بداعت، همچنان بازگوکنندة تعالیم و شاخصهای اسلامی باشد. در مسجد تئاتر شهر تهران تلاش برای بداعت و هماهنگی با محیط باعث شده است که معنا و هویت اسلامی در آن کمرنگ شود و بنا خوانایی خود را، که برای مسجد امری ضروریست، ازدست بدهد. مباحث حاصل از این پژوهش میتواند به تدوین و ارتقاء کالبدی طراحی معماری مساجد دوران معاصر و متناسب با هویت و فرهنگ اسلامی ایرانی منجر شود. شاخص های هنر اسلامی میتواند بهترین انتخاب برای مساجد در جهت ارتقاء کیفیت طراحی فضاها و معنوی کردن این مکانها باشد.
واژگان کلیدی: معماری، مسجد تئاتر شهر تهران، شاخصها، هنر اسلامی، تحلیل
مطالعه مصادیق ارکان اصلی قدرت (قدرت سیاسی، اقتصادی و مذهبی) در مجموعههای معماری دوره ایلخانی (مطالعه موردی؛ گنبد سلطانیه)
فرزاد فیضی، سارا صادقی
دانشگاه محقق اردبیلی(مسئول)، دانشگاه محقق اردبیلی
چکیده
هر یک از روششناسیهای مختلف در مطالعه هنر و معماری دوران اسلامی، با محوریت قرار دادن برخی مؤلفهها، به مطالعه آثار و دادههای باقیمانده از دوران گذشته پرداخته و با توجه به رویکردها و مبانی نظری متفاوت، نتایج ناهمگون و بعضاً ضدونقیضی حاصل کردهاند. سنتگرایی، تاریخینگری، پدیدارشناسی و هرمنوتیک از جمله این دیدگاهها و روشها هستند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی رابطهی گفتمانی بین مجموعههای معماری دوره ایلخانی با مطالعه موردی ارگ و گنبد سلطانیه و ارکان اصلی قدرت بوده و در این راه از مبانی تاریخینگری و جامعهشناسی هنر استفاده خواهد شد. روش تحقیق تحلیلی ـ توصیفی و نوع کیفی و تاریخی میباشد و دادهها از طریق مطالعات کتابخانهای و بررسیهای میدانی گردآوری شده است. نتایج نشانگر پیوند ارکان اصلی قدرت (قدرت سیاسی، اقتصادی و مذهبی) در مهمترین بنای مذهبی و شاهانهی باقیمانده از عهد ایلخانی میباشد. سازماندهی بناهایی از قبیل مساجد جامع و خانقاه، دیوان حکومتی، بازارها و راههای تجاری در یک مجموعه معماری، بازتاب ارکان قدرتساز و مشروعیتبخش در معماری و شهرسازی اواخر عهد ایلخانی است.
واژگان کلیدی: معماری ایلخانی، ارکان اصلی قدرت، گنبد سلطانیه، تاریخینگری
بررسی میزان تأثیر حکمت اشراق در پیدایش فضاهای معماری مسجد جامع عباسی اصفهان
حسین شموسی، بهزاد وثیق، محمدعلی کاظم زاده رائف
موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان(مسئول)، عضو هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور دزفول، موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان
چکیده
نقش مایههای مفاهیم حکمت اشراق در بناهای عبادی معماری دوران صفویه، قابل بررسی اند.. اهمیت ورزیدن به عنصر نور در فضاهای مساجد این دوران به همراه نقوش و نگارههای نمادین با تأکید بر جایگاه رنگ و نور را میتوان از نشانههای اصیل متأثر از تفکرات حکمی شیخ اشراق دانست. چنانچه در آثار به جا مانده از دوران معماری اسلامی ایران، نقش نور و تجلی آن در فضاهای عبادی به این میزان قابل تأمل و نمایان نبوده است. از این رو در این نوشتار سعی شده با بررسی مبانی نظری حکمت اشراق و جایگاه نور در آن، در کنار پرداختن به مفاهیم کالبدی معماری در مسجد جامع عباسی اصفهان ، میزان تأثیر حکمت اشراق در خلق فضاهای معماری عبادی در دوره صفویه مورد واکاوی قرار گیرد. روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و مورد کاوی با مراجعه به اسناد و منابع کتابخانهای بوده است. نتایج پژوهش نشان میدهد که تناظر در مبانی نظری اندیشه سهروردی در حکمت نور و عناصر کالبدی هندسی مسجد جامع عباسی اصفهان، به میزانی قابل تأمل میباشد. که گویی معمار و هنرمندان بناهای عبادی این دوران، بخشی از مفاهیم طرح را بر پایه مفاهیم اساسی حکمت اشراق تعریف نموده اند.
واژگان کلیدی: حکمت اشراق، معماری اسلامی ایران، نور در معماری، مسجد جامع عباسی اصفهان
بررسی تطبیقـی نقـوش گچبری محـراب در دوره سلجوقیان و ایلخانیان با مقایسه دو مورد محراب مسجد شاه ابوالقاسم یزد در دوره سلجـوقی و محراب مسجد جامعابرکوه در دوره ایلخـانی
مهدی حاتمی تاجیک، آزاده حیدری
چکیده
در معماری ایران، تزئینات همیشه نقشی مهم را ایفا نموده اند و به دلیل منع شرعی صورتگری در دین اسلام، نقوش قرار دادی و انتزاعی جهت تزئین مساجد به وجود آمدند. اهمیت وجودی محراب و ضرورت مذهبی آن باعث شد که هنرمندان مسلمان، قبل از اجزای دیگر مسجد، به آن پرداخت کنند و برای تزئین آن از نقوش گیاهی و هندسی و کتیبه های قرآنی با شیوه های مختلف از جمله گچبری با نهایت دقت و ظرافت به کار برده که در این بین دوره سلجوقیان و ایلخانیان، نقطه عطفی در رشد و پیشرفت و اوج هنر گچبری و تزئین محراب به شمار می رود. در دوره سلجوقی این هنر راه تکامل خود را پیموده که از مشخصات این دوره کنده کاری و برجسته کاری و برش های عمیق همراه با استفاده فراوان از خط کوفی و ترکیب با انواع نقوش هندسی و گیاهی و فشردگی آن ها را می توان نام برد که ارزش این هنر و تنوع نقوش در این عهد باعث شد تا در دوره ایلخانیان، محراب های گسترده با انواع نقوش پرکار و پرپیچ و خم و انواع گره های هندسی و اسلیمی ها با شیوه های برجسته ، برهشته ، زبره ، مطبق و مجوف که قبلا در دوره سلجوقیان ابداع شده بود ، با مهارت تمام اجرا شود و این هنر را به اصلی ترین هنر دوره ایلخانیان تبدیل کرده و آن را به اوج کمال مطلوب برساند.
بنابر تحقیقات انجام شده، در این مقاله ضمن بررسی عناصر تزئینی در محراب های گچبری دوره سلجوقیان و ایلخانیان عناصر تزیینی دو محراب گچبری شده مسجد شاه ابوالقاسم یزد، در دوره سلجوقی و مسجد جامع ابرکوه در دوره ایلخانی، مورد بررسی و تطبیق قرار داده می شود .
کلید واژه: دوره سلجوقیان ، دوره ایلخانیان ، نقوش محراب های گچبری ، عناصر تزئینی محراب
هویت شناسی تحول نقوش اسطوره ای در فرش ایرانی در تعامل با هنر مشرق زمین
پرناز گودرزپروری
استادیار گروه ارتباط تصویری، دانشکده هنر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
چکیده
اسطوره بخشی از ارزش های فرهنگی هر جامعه هستند و اسطوره وآیین را باید به مثابه ارزش های فرهنگی داوری كرد. در جوامع ابتدایی اسطوره را بازیگر حقیقت مطلق قلمداد می کردند زیرا باور بر این بود که اسطوره راوی تاریخی مقدس ست. از دیرباز، هنر بومی بستری مناسب برای ظهور نمادین اسطوره بوده است و در هم تنیدگی هنر و اسطوره آنگاه اهمیت خود را هویدا می سازد که از پس درک وشناخت اسطوره های مختلف، پژوهشگران به این واقعیت دست یازیده اند که مفاهیم اسطوره ای، جایگاه خویش را در اركان، مبانی و اصول كاركردهای هنری تحکیم نموده اند. در اندیشه اسطوره ای هنر شرقی ، همه نشانه ها دارای یک قدرت جادویی هستند که بشر همواره در تلاش بوده است تا از طریق ترکیب یا تکرار این نشانه ها که ریشه در اعتقاد راسخ به آنها دارد، به آن دست یابد. در میان هنرهای بومی ایران زمین، موضوع فرش ایرانی را می توان یکی از زمینه های شاخص برای بروز و تداعی نقوش اسطوره ای نامید. پژوهش پیش رو می کوشد با نگرشی بر سیر تحول نقوش اسطوره محور در فرش ایرانی، به ویژه در دوران ایلخانی و تیموری، تعامل متقابل هنرمندان ایران زمین و مشرق زمین را مرور و تحلیل نماید. بر این اساس با تحلیل نشانه شناختی تصاویر باقی مانده از فرشهای مربوط به این سلسله ها ، نقوش اسطوره ای منبعث از باورهایی آیینی چینی و ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد. در برخی موارد به دلیل فقدان آثار فرش به جا مانده از آن دوران، ناگزیز از آثار هنر تجسمی مربوط به آن زمان مورد بهره برداری قرار می گیرد. تلفیق نفوذ باورهای آیین اسلام در هنر فرش ایرانی و نفوذ سیاسی ناشی از حمله مغول، هدف اصلی پژوهش در تفسیر نمادهای اسطوره های فرش ایرانی ست. دوره های یاد شده به دلیل دیدگاه های بنیانگذاران آنها، که متاثر از نگرشهای مغولان و اندیشه های مسلمان بودند ، تلفیقی از نظامهای ارزشی متفاوت و همچنین مشتمل بر تغییرات سیاسی و مذهبی قابل توجهی بود. سیرتحول سبک هنری در دوره تیموری که رد پای آن حتی دردورات صفوی نیز به چشم میخورد، منجر به شکوفایی هنر فرش نیز گردید. بررسیها نشان می دهد اصالت نقوش اسطوره ای ایرانی با الهام از الگوهای ساسانی و اسلامی همواره بر نقوش متاثر از هنر مشرق زمین ارجحیت داشته است.
کلمات کلیدی: فرش ایرانی، اسطوره، تعامل فرهنگی، تیموریان، ایلخانیان
نقد اسطورهای سفر قهرمان در فیلم «روز واقعه» بر اساس الگوی کریستوفر ووگلر
کاظم دانش
دانشگاه هنر اسلامی تبریز(مسئول)
چکیده:
در نیمه دوم سده بیستم میلادی در حوزه ساختارگرایی نظریهپردازانی چون جوزف کمبل و بهتبع آن کریستوفر ووگلر الگویی ساختاری را برای سفر قهرمانان اساطیری مطرح میکنند که بر اساس آن قهرمان بهمنظور دست یافتن به فردیت سفری را آغاز میکند که از سه مرحله اصلی عزیمت، تشرف و بازگشت تشکیلشده است. قهرمان با ندای فراخوانی به سرزمین دیگری کشیده میشود. او در جریان سفر پرمشقت به آنچه میخواهد دستیافته و در پایان درحالیکه بهنوعی آگاهی رسیده به مقام پیشین خویش بازمیگردد. وی درحالیکه اکسیر حیات را نیز به همراه دارد به یاران فضل میبخشد.
سوال نوشتار حاضر اینست که آیا سفر قهرمان فیلم داستانی «روز واقعه» نوشته بهرام بیضایی با الگوی ووگلر همخوانی دارد؟ به تبع آن هدف نوشتار، بررسی و تطبیق شخصیتهای داستان بر اساس «کهنالگوهای شخصیتی سفر نویسنده» ووگلر هست.
روش تحقیق بهصورت تحلیلی-توصیفی است؛ و نتیجه نشان میدهد که این کهنالگوهای شخصیتی الگوی ووگلر، با شخصیتهای داستان «روز واقعه» قابل انطباق است.
کلیدواژهها: نقد اسطورهای، سفر قهرمان، کریستوفر ووگلر، روز واقعه، بهرام بیضایی
مطالعه تطبیقی موسیقی درمانی در مراسم زار و پرخوانی در استانهای هرمزگان و گلستان
مسعود تکروی، امیرفرزام دهنوی
چکیده
موسیقی و کاربرد آن در جهان بنا به آیین و فرهنگهای مختلف، کارکردها و ابعاد مختلفی را به خود اختصاص داده است که یکی از آن کارکردها، مبحث درمانی آن میباشد که به عنوان موسیقی درمانی در جهان بسیار مورد بحث قرار گرفته است.
در این پژوهش از منابع و اسناد مکتوب استفاده شده است که به توصیف، تحلیل و کیفیت ابعاد موسیقی درمانی و نحوه استفاده از موسیقی به عنوان یک درمانگرا در درمان نوعی بیماری روحی پرداخته است، و جامعه آماری آن برگرفته از آیین بومی مردمان استان هرمزگان و استان گلستان میباشد. موسیقی به عنوان یک هنر انتزاعی و داشتن خصلت سمعی آن، در دو قوم مختلف و با آیین و فرهنگ متفاوت، و با سازهای بومی خاص هر منطقه، توانسته که بیشترین سهم را نسبت به ابزارهای دیگر در درمان نوعی بیماری روحی در دو منطقه مذکور به خود اختصاص دهد، و تاثیر بسزایی نسبت به هنرهای دیگر در این مقوله از دیرباز تا به حال داشته و در ایران و نواحی آن، مثمرثمر واقع گردیده است. کشور ما نیز بدلیل داشتن اقوام مختلف و آیینهای متفاوت، موسیقی و ابعاد آن در هر منطقه شکل به خصوصی به خود گرفته است که در این پژوهش به بیان تفاوتها و شباهتهای موسیقی درمانی در میان دو قوم هرمزگان (آیین زار) و ترکمن صحرا (آیین پرخوانی) از منظر نحوه استفاده از مقامها، آلات موسیقی و سرعت قطعات در مراسم زار و پرخوانی، پرداخته و عملکرد موسیقی به عنوان یک عنصر مهم این آیینها در سالهایی طولانی، توانسته که هم در مبحث درمان و هم درهمبستگی بومی این اقوام، نقش بسزایی را ایفا کند.
کلیدواژهها: موسیقی، موسیقی درمانی، آیین زار، آیین پرخوانی
گنبد به مثابه نماد با تأکید بر گنبد مسجد شیخ لطف الله
زهرا قاسمی
چکیده:
گنبد به عنوان پوشش یكي از مهمترين فضاها در مساجد ايراني، از جایگاه مهمی در نظام معنایی مسجد برخوردار است. محققین معانی کلی چون وحدت، آسمان، بهشت یا عرش را به گنبد، در معماری اسلامی اختصاص دادهاند. مسجد شیخ لطف الله نیز که یکی از مساجد تاریخی اصفهان است و در ضلع شرقی میدان نقش جهان قرار دارد؛ دارای گنبدی است که از زیباترین و باشکوهترین گنبدهای دنیا به شمار میرود و گوشهای از نبوغ معماران صفوی را به نمایش میگذارد. هنرمند مسلمان ابعاد صوری را واسطهای برای جهش روحی به عالم حقیقت و معنا قرار داده است. معماری اسلامی به ویژه مساجد نیز مولود الهام درونی هنرمند است که از حکمت و معنویت حاکم بر تعالیم انسانی و دیدگاه توحیدی نشأت میگیرد که ارائه دهنده اشکال و تزئینات گوناگون در جهت نشان دادن مفهوم وحدت میباشد. با توجه به اینکه گنبد یک فرم سنتی است و از آنجایی که بسياري از عناصر ساختاري و تزييني در هنر سنتی همچون گنبد مشتمل بر مفاهيم و بیان و کارکردی نمادین است، لذا این سؤال مطرح میشود که گنبد به لحاظ نمادین چه معنا و مفهومی دارد؟ در این راستا، این پژوهش سعی دارد با مطالعه گنبد و به ویژه گنبد مسجد شیخ لطفالله با رویکرد نمادین و بررسی مفاهیم نقوش و اجزاء گنبد این مسجد، معنای آن را بیش از آنچه که تا کنون واگشایی شده است آشکار سازد. در مقاله حاضر، با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانهای به تجزیه و تحلیل موضوع پرداخته شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که از میان معانی و دلالتهایی که برای گنبد به دست میآید میتوان به این نکات اشاره کرد: آسمان، عرش الهی، خانهی خدا، وحدت،کمال، ابدیت، تمامیت، سیر انسان در انفس، حرکت از زمین به آسمان و از جسم به روح، وحدت در کثرت و آغاز و… چگونگی ارتباط این معانی با گنبد در این نوشتار توضیح داده شده است.
واژگان کلیدی: گنبد، نماد، معماری اسلامی، مسجد شیخ لطف الله
سهروردی، معین البکای تعزیه
(بررسی ساحت عملی نظریات زیباییشناسانه سهروردی در تعزیه)
محمد فرهادی*
چکیده
سهروردی اساس و پایه فلسفه خود را بر مبنای جهانی نور محور بنیان نهاده است که در یک جهان سلسله مراتبی، پروردگار به عنوان سر سلسله این جهان مقام نورالانوار را دارد و انوار دیگر تابش خود را وامدار نورالانوار هستند. سهروردی امرزیبا را به مثابه نورالانوار میداند که در یک قوس نزولی حقیقت خود به وسیله تابش نور در عالم میگستراند. اثر هنری از منظر وی محصولی معرفتی است که حاصل شهود هنرمند از حقیقت در همان جهان سلسله مراتبی است و هنرمند کسی است که با استفاده از تبینات زیباییشناختانه وی پای در راه بگذارد و در یک قوس نزولی به ذات و حقیقت امر زیبا نزدیکتر شود. این پژوهش با روشئ توصیفی-تحلیلی در قالبی کتابخانهای بهدنبال پاسخ به این سوال است که تعزیه به عنوان هنری ایرانی-اسلامی چگونه متبلور آراء سهروردی به عنوان محصولی معرفتی میشود. بدین منظور ابتدا به توصیف امر زیبا و زیباییشناسی در فلسفه سهروردی پرداخته میشود و سپس مولفههای زیباییشناختی سهروردی را در تعزیه بررسی میکنیم.
کلید واژهها
سهروردی، امر زیبا، زیبایی شناسی، تعزیه، هنر ایرانی-اسلامی
تعامل فلسفه و معماری درمکتب اصفهان با تاکید برنقش شیخ بهایی
مجید پیرمرادیان 1، نرگس سلطانی 2
2 – استادیار و عضو هیات علمی، گروه معماری ، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه غیردولتی شهید اشرفی اصفهانی، اصفهان، ايران.
چکيده :
با شکل گیری صفویه و توجه حاکمیت به اندیشمندان ادبا و هنرمندان مکتب فلسفی اصفهان پدید آمد. این امرموجب شروع فصل جدیدی از تمدن در اصفهان عصر صفوی و ظهور آن در معماری و شهرسازی گردید. همین موجب شد که آثار معماری بزرگی در این عصر آفریده شد. سبک معماری اصفهان در عصر صفویه یکی از مشخصه های اصلی و از امتیازات این دوره تاریخی نسبت به دوره های قبل و بعد آن شد. شهر اصفهان پیش از عصر صفویه نیز دارای آثار معماری مهم و زیبایی بود، اما به نظر می رسد که مکتب اصفهان بر معماری این شهر آنچنان تاثیر گذار بوده که باعث خلق بناهایی شد که همچنان از بهترین های معماری ایران و جهان هستند. آثاری که تماماً از منطق وفلسفه مکتب اصفهان تبعیت می کردند. نقش شیخ بهائی به عنوان یکی از بزرگان و نظریه پردازان مکتب اصفهان در این دوره با توجه به دانش وی و نزدیکی به حاکمیت و مقبولیت او در بین عوام، در معماری این عصر حائز اهمیت ویژه می باشد. هرچند در مورد وی بزرگنمایی شده و جایگاه وی به عنوان یک معمار مورد تردید جدی قرار گرفته است. با توجه به میزان اهمیت موضوع، ابتدا به هویت و تاریخچه عصر صفویه پرداخته و معماری صفوي را از دیدگاه صاحب نظران بررسی نموده ایم. سپس مکتب اصفهان را به عنوان زیر ساخت نظری سبک معماری اصفهان مورد مطالعه و تحقیق قرار داده و در آخر نقش هندسه و ریاضیات و بطور ویژه شیخ بهایی را در سبک اصفهان مورد کنکاش قرار داده ایم. نتیجه ای که از این پژوهش حاصل شد این بود که تعامل و اثرگذاری فلسفه و ریاضیات با معماری موجب ایجاد آثار فاخر و ارزشمند معماری در دوره صفویه گردیده است. این پژوهش تحلیلی – توصیفی و به روش کتابخانه ای انجام شده است.
واژه های کلیدی: معماری صفویه- فلسفه- مکتب اصفهان – شیخ بهایی
بررسی و تحلیل شاخصههای نمادین در نگارههای دوره تیموری
سیده پونه حسینی، نرگس هاشمی دهقی،
دانشگاه مازندران(مسئول)، دانشگاه مازندران
چکیده
هنر نگارگری در ایران از گذشته مورد توجه هنرمندان و هنردوستان بوده است و در ادوار مختلف شاخصههای مربوط به خود را داشته است، و هنرمندان بسیاری در زمینه نگارگری پروش یافتهاند تا به این هنر بی بدیل خدمت کرده باشند. دوره تیموری یکی از درخشانترین دورههای هنر اسلامی به شمار میرود. در این دوره هنر نگارگری مسیر تکامل خود را طی کرده است و عصر باشکوهی را در هنر نگارگری رقم زده است. شاخصههای نمادین در نگارههای دوره اسلامی تجلی روح هنری و سبک مکاتب ایرانی را منعکس میکند، و نمادگرایی را میتوان ابزاری برای بیان تصویری آثار نگارگری ایرانی در نظر گرفت. پژوهش حاضر، به خوانش نگارگریهای انتخابی از دوره تیموری بر پایه نمادشناسی و بر اساس طبقهبندی فرم، ترکیببندی، نمادهای هندسی، مضامین اسطورهای و عناصر تلفیقی در این نگارهها پرداخته میشود. مسئلهای که در این پژوهش مطرح میشود این است نگارگران دوره تیموری چگونه در بازتاب اندیشههای خود چگونه از عناصر بصری استفاده کردهاند؟ این پژوهش از این رو حائز اهمیت است که نگارگر ایرانی در فضای نمادین به خلق و آفرینش آثار باشکوه میپردازد و پیوندی معنادار و بامفهوم در فضای چیدمان این آثار فراهم میسازد. روش این پژوهش توصیفی -تحلیلی میباشد؛ و از این رو در تلاش است که به معنای نمادین نگارههای دوره تیموری پرداخته شود و پرده از اسرار و رموز این نگارهها در بستر حکمت ایرانی آشکار سازد. نتایج نشان میدهد؛ این نگارهها بر خواسته از عقاید، اندیشههای عرفانی در دوره تیموری است، که نمایانگر هویت ایرانی و اسطورهای است.
کلیدواژه: نگارگری دورۀ تیموری، شاخصههای نمادین، اندیشههای عرفانی، اسطوره
مطالعه تطبیقی دیدگاه شهید مرتضی آوینی و محمد مددپور در نقد سینمای دینی
شاهد پیوند
چکیده
شهید سید مرتضی آوینی و مرحوم محمد محمد پور دو منتقد و نظریهپرداز سینمای ایران ،نظرگاه متفاوتی به سینما و سینمای دینی دارند. آنها از دیدگاه یک متفکر و فیلم سازو نویسنده ایرانی سعی در بازتعریف ماهیت سینما و مفهوم سینمای دینی و نسبت آن با دین داشتهاند .کماکان تدویـن نظریهها در سـینمای ایران توسط منتقدین و سینماگران وجود داشته ولی نظريات مختلف در سینمای دینی و رشد دیدگاههای ايشان نسبت به نظریه سينماي ديني همچنان داراي اشكالات مختلفي بوده و هنوز نظریههای كارآمدی در اين حوزه تدویننشده است. بنابراین ضروری است که محققین حوزوی و دانشگاهی و اهالی هنر و رسانه در مطالعات خویش بیشازپیش به تحقیق و تحلیل سینمای دینی بپردازند. در این پژوهش همت بر آن بوده نحوه تعامل نگرشها و مؤلفهها و عناصر دینی و شبهدینی باهدف يـافتن اصلیترین تفاوتها و تشابهات در نگرش سید مرتضی آوینی و محمد مدد پور به سينمای دینی و تحليل انتقادي دیدگاههای این دو نظریهپرداز موردتحقیق قرار گیرد. به اين منظور، رابطه سينما و دين ، نظرات مشترک و امكان تحقق سينماي ديني در ديدگاه شهید سید مرتضی آوینی و مرحوم محمد محمد پور موردبررسي قرار میگیرد.روش اين پژوهش برمبناي هـدف بنيـادين اسـت و بـه لحـاظ روش اجرايـي از شیوه توصيفيــ تطبيقي بهره برده است. جامعه هدف پژوهش مطالعات سينماي دينـي و آثار و تألیفات این دو نظریهپرداز به زبـان فارسي بوده است .پرداختن به نظريات مدد پور بهواسطه نگاه حكمي و فلسفي و همچنين تلاش براي گسترش و تعميق نظريات شهید مرتضی آوینی رخداده است. روش انجام پژوهش اینگونه است كه ابتدا آثار مكتوب نظریهپردازان سـينماي دينـي بهصورت كامل تحلیلشده است. سپس، عوامل تطبيق از میان آثار استخراجشده اسـت و نظرات دو طيف نظریهپردازان در خصوص آن بیانشده است. دو عامل تطبيق، “رابطه سينما و دين” و “نسبت ميان فرم و محتوا” ، در سينماي ديني بوده است. سپس، با توجه بـه تحليـل نظريات در خصوص اين دو عامل، دیدگاههای طرحشده از سوی این دو نظریهپرداز موردنقد قرار میگیرد و نقاط قوت و ضعف نظريات بررسي میشود.
کلیدواژه : سینمای ایران- سینمای غرب – سینمای دینی-اسلام-مسیحیت
بررسی پوشاک زنان در فیلم های قبل وبعد از انقلاب اسلامی ایران
مریم عبدالی-کارشناس طراحی و تکنولوژی دوخت
مهسا محمدیان –دکترای مهندسی تکنولوژی نساجی دانشکده فنی و حرفه ای دختران ارومیه
چکیده
این مطالعه وبررسی در فیلم ها بیانگرشکل ومدل پوشش زنان در سرزمین های مختلف جهان با آب و هوا، فرهنگ و رسوم و متغیر های متعدد، دیگر متفاوت است از این رو در در طول دوره های مختلف شاهد یک مدل خاص حتی در یک سرزمین نبودایم بلکه تنوع ومتفاوت بودن و به قول امروزی ها در هردوره یک مدل لباس مد میشد که تعیین کننده ترین و مهمترین عناصردر پوشش زنان آن جامعه می باشدکه با تاثیرات زمینه ی مانند انقلاب سفید وکشف حجاب درایران که اوضاع سیاسی واجتماعی اقتصادی، دردوران قبل وبعداز انقلاب اسلامی ایران است رانشانگرتاثیرات آن برمد وپوشاک می داند. انجام مطالعات کتابخانه ای این پژوهش ومطالعه نشان می دهد،که سینمای ایران یکی از مهم ترین ابزار فرهنگی وهنری در جهان چند فرهنگی، امروز به شمارمی رودبا مرورعوامل زمینه ای تاثیرگذاردرجریان مد وغرب زدگی این چنین توانسته همه جانبه وگسترده بر مد ایران سایه افکند. از این روی مطالعه وپژوهش حاضربرآن شد تا توجه به پوشاک زنان در فیلم های قبل وبعد از انقلاب ایران را مورد مقایسه قرار دهد.
واژه های کلیدی : پوشاک ، فیلم، انقلاب اسلامی ،سینما ،مدرن
درخشش معماری در دوره صفوی
محمود دهقانی
دکتری معماری دانشگاه تکنولوژی سیدنی استرالیا
چکیده
گفتگو در باره معماری دودمان آذری صفوی که نزدیک به 236 سال بر کشور فرمانروایی کردند گسترده خواهد بود چرا که پایتخت کشور چندبار جا به جا شد. البته این خود ناخواسته کمکی به آبادانی و گسترش معماری و شهرسازی بود. معماری روزگار صفوی تنها در زمانی پیشرفت داشت که آرامش برقرار بود. برای گفتن از درخشش معماری صفوی نیاز است پیش درآمدی کوتاه در باره دودمان صفوی و رویدادهای آن روزگار گفته شود.
پیش از هر چیز معماری صفوی، ادامه دهنده سبک و روش معماری روزگار تیموریان بود و تا سال ها ادامه داشت. در روزگار شاه اسماعیل یکم که درگیر جنگ با امپراتوری عثمانی بود و شکست در چالدران رخ داد شاه اسماعیل فرصت پیدا نکرد، در گستره معماری و شهرسازی کاری انجام بدهد.
از سوی دیگر با پیشی گرفتن کشور پرتغال که دارای نیروی دریایی نیرومند فراسوی آب ها بود، از “گوا”ی هند، با چشم و گوش باز سرنوشت شاه اسماعیل و جنگ عثمانی با صفوی را زیر نظر داشتند. آن ها و کشورهای استعماری دیگر اروپا همیشه به شاخاب پارس چشم طمع داشتند. دریا سالار آلفونسو د آلبو کریک به آبخوست های لارک و قشم و هرمز در شاخاب پارس یورش آورد. از آنجا بود که چون ایران از یک سو در حال جنگ با عثمانی بود و از سویی در جنوب نیز نیروی دریایی چندانی نداشت پرتغالی ها از فرصت استفاده کردند و در آبخوست های شاخاب پارس با شکست نیروهای ابومظفر سیف الدین ابا نصر فرمانروای محلی که او هم به گونه شاه اسماعیل سن کمی داشت در نبردی خونین آبخوست هرمز را تسخیر کردند. پرتغالی ها با ساختن دژهای سترگ که آمیخته ای از طرح دژهای باستانی ایران و اروپایی بود، توانستند برای 115 سال لنگر بیندازند و کنگر بخورند.
کلمات کلیدی: معماری – صفوی
روشهای آموزش خوشنویسی حروف فارسی به دانش آموزان مقطع ابتدایی
صغری مسعودی، حمیده رییسی، نسیم دادخدایی، مرضیه رییسی
چکیده
خط و خوشنويسي از جمله هنرهاي سنتي ايرانيان است كه از ديرباز در اين سرزمين وجود داشته و هر بيننده اي را مجذوب زيبايي خود مي كند. اما زيبايي و جنبه تزئيني خط تنها يك بعد اين هنر است و بعد ديگر آن خوش خطي و خوانايي است كه لازمه جامعه است. متاسفانه امروزه در بين جوانان و نوجوانان ما، كمتر افراد خوش خط ديده مي شوند و بدخطي يكي از معضلاتي است كه در مدارس ما و در بين دانش آموزان وجود دارد و حتي گاهي معلمان را نيز براي تصحيح برگه هاي امتحان دانش آموزان دچار مشكل مي كند. اين در حالي است كه در گذشته توجه به خط و خوانايي و زيبايي آن از موارد آموزشي مهم بوده است كه امروزه در بين برنامه هاي مختلف مدارس به دست فراموشي سپرده شده است. در حالي كه آموزش و پرورش، مدارس و معلمان مي توانند نقش اساسي و مهمي را در تعليم اين هنر به دانش آموزان ايفا كرده و مانع ايجاد معضلي به نام بدخطي- كه مي تواند در آينده اي نه چندان دور جامعه را با مشكل رو به رو سازد- شوند. اما از سوي ديگر، برنامه هاي آموزشي فشرده، انواع كلاس هاي فوق برنامه، سرگرم شدن كودكان به كامپيوتر و … چنان وقت بچه ها را به خود مشغول كرده كه ديگر جايي براي آموزش خط و خوشنويسي باقي نمانده است. بنابر اهمیت مساله، پژوهش حاضر به نحوه آموزش خوشنویسی حروف فارسی به دانش آموزان مقطع ابتدایی پرداخته است. نوع تحقیق به کار رفته در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. مطالب و نوشته های این پژوهش از اطلاعات کتب جامع و مرجع، سایتها، مقالات و روزنامه ها به روش کتابخانه ای، گردآوری و جمع شده است. یافته های تحقیق، حاکی از آن است که اجرای روش های نقطه گذاری استاندارد، استفاده از روش پر رنگ کردن کلمات، روش استفاده از ترسیم جدول، تکمیل کردن نقطه چینهای حروف و کلمات، کپی کردن از الگوهای مناسب، درست کردن کلیشه و شابلون حروف و تقلید کردن، برای دانش آموزان مقطع ابتدایی موثر و مناسب می باشد.
واژگان کلیدی: هنر، خوشنویسی، حروف، فارسی، پایه ابتدایی
مطهره دهقانی نظام آبادی، نسیم دادخدایی
چکیده:
از جمله هنرهای زیبایی، که از ابتدای آفرینش جهان در نهاد طبیعت ،به ودیعت نهاده شده، موسیقی است هنری که می توان با کمک آن، احساسات را پردازش کرد و از آن می توان به عنوان یک عامل تنظیم کننده ،آرام کننده اضطراب یا کمک به بهبودی بی نظمی، آشفتگی مغز ،اثربخشی فراگیری افراد عادی همچنین افراد کم توان جسمی و ذهنی و ناراحتی های روحی و غیره مورد استفاده قرار داد. در واقع می توان بنا به گفته جناب “افلاطون” گفت :”که موسیقی به تمام عالم روح، به مغز ما بال ،به تصوراتمان پرواز ، و به همه چیز زندگی می بخشد.” با توجه به این مبحث برای پاسخ به این سوال آیا موسیقی این توانایی را دارد که اشتباهات درسی را کمتر کند و به یادگیری قوت بخشد؟ پاسخ این است باید گفت که هیچ موسیقی وجود ندارد که همه بیماری ها را بهبود بخشد اما اعتقاد بر این است که از موسیقی و صدا می توان به عنوان بخشی از یک زندگی سالم استفاده کرد به طوری که در تعلیم موسیقی برای سلامتی به سازمانها مراکز تحقیقاتی و آموزش های حرفه ای و بستر گسترش پیدا کرده است و خیلی از کلینیک ها و خدماتی را ارائه می دهند که از موسیقی در درمان بسیاری از بیماری ها کمک می گیرند با صرف وقت و تمرین موسیقی می توان بر روی سلامتی جسم اثر مثبت گذارد موسیقی باعث ایجاد موقعیت ذهنی برتر و مثبت تر میشود و زمانی که آگاهی خود را در مورد جسم نیازها احساس آن و سیستم کار جسم خود را افزایش دهیم می توانیم به طور اصولی از موسیقی در جهت زندگی سالم تر و بهتر استفاده کنیم. انسان ها دارای عملکردهای شناختی مختلف مانند توجه و حافظه هستند .توجه قدم آغازین در پردازش و عبارت است از توانایی انتخاب بخش از اطلاعات محیطی برای پردازش بعدی و بر اساس آن تمرکز و آگاهی اختلال نقص توجه- بیش فعالی و مشکلات شناختی وابسته به آن، گسیختگی های فراوانی را در زندگی روزمره کودکان ایجاد می کند که نه کودک، بلکه خانه، مدرسه و جامعه را نیز به تاثیر و تاثر میکشاند .در حال حاضر این اختلال آمار بالایی است که کودکان را به خود اختصاص داده است و خانوادههای زیادی را نگران کرده است. امروز موسیقی و تاثیرات نور و فیزیولوژیک آن مورد توجه بسیاری از محققان در سراسر دنیاست. تنفس ،گام برداشتن، ضربان قلب، همگی سیمایه های موزون و یا ریتمیک از حیات جسمانی ما، به شمار می آیند. توانایی بیان و احساس ضرب در کودک و بزرگسال فراتر از لذت بردن وواکنش های پیش پا افتاده آنها به موسیقی ساده است. ضرب های یکسان زیربنای توانایی درک الگوهای گفتار زبان به شمار میآید و به همین جهت واجد اهمیت بسیاری است. بین شناخت و موسیقی ارتباط وجود دارد، آموزش موسیقی به صورت نظام مند و منظم را در زمینه پردازش حافظه موثر میدانند. کلیر و لوگان نیز بر این باورند، که عملکرد حافظه کوتاه مدت با بهرهگیری از تحریکات موزون شنیداری متناوب، بهتر از زمانی است که تحریکات بینایی به کار برده می شود. گفته می¬شود موسیقی از راه تصویرسازی ذهنی، تقویت حافظه را به دنبال دارد. تداوم توجه موسیقی را در فرایند های شناختی به ویژه با تمرکز غیر مستقیم و تجربه های شادی بخش، موثر می داند؛ از یک دیدگاه هنگامی که شنیدن موسیقی تنها شنیدن فعال باشد و با عملکرد حرکتی همراه نباشد ،بازتاب های شناختی بیشتر به شکل هماهنگی فرد و نبود رفتارهای تخریبی یا غیر موسیقیایی دیده می شود . نشانه ها و علائم متعددی وجود دارد که نشان میدهد شبکه های عصبی اختصاصی پردازش موسیقی در مغز به صورت کاملا مستقل و جداگانه عمل می کنند. تقویت و تسهیل عملکرد شبکه های دخیل در موسیقی در نیمکره چپ (از طریق آموزش زودهنگام موسیقی)، توانایی ذهنی مربوط به این نواحی ،که شامل اجزای مورد نیاز ذهن برای استدلال می شوند ،را افزایش می¬دهند. نتایج تحقیقات در ایران نیز نشاندهنده افزایش رشد شناختی کودکان و افزایش توانایی استدلال عمومی بر اثر آموزش موسیقی بوده است. از جمله مشکلات اساسی کودکان مبتلا به نقص توجه -بیش فعالی، اختلالات عاطفی و رفتاری همچون افسردگی اضطراب پرخاشگری و تکانشگری است .هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی موسیقی درمانی بر اختلالات عاطفی و رفتاری در کودکان مبتلا به نقص توجه – بیش فعالی می باشد.
کلید واژه ها : موسیقی ،آموزش موسیقی، کارل ارف ،کودکان گروه سنی دبستان(۴ تا ۱۲ سال)، بی توجهی ،کم توجهی،بیش فعالی.
بررسی تطبیقی ژانر ابرقهرمانی ایرانی اسلامی با ابر قهرمانی امریکایی
نیره السادات مبینی پور، سیداحمد موسوی سالم
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی قم، دانشجوی کارشناسی رشته گرافیک دانشگاه آزاد قم
چکیده:
کمیک هنر روایت مضامین و مفاهیم به وسیله تصویر است که تاکنون در عرصه زیبایی شناسی هنرهای تجسمی تحولات گوناگونی از سر گذرانده و هویتی خاص یافته و در فرهنگ های مختلف، به عنوان هنری مستقل و ابزار بیانی مؤثر در قالب ژانرهای گوناگون رواج یافته و فرهنگ معاصر هنرهای تجسمی در آمریکا، بیشترین سهم را در تنوع بخشی به ژانرهای کمیک داشته است. در دهه های اخیر ژانر ابر قهرمانی در ایران پدید آمده است و تعداد معدود کمیک های ابر قهرمانی ایرانی نسبت به تعداد کمیک های ابر قهرمانی آمریکایی به نظر قابل قیاس نمی آید؛ با این حال مقاله در پی آن است که با استفاده از رویکرد تطبیقی برخی از کمیک های ابر قهرمانی آمریکایی را معرفی و بررسی کرده و سپس به معرفی کمیک های ابر قهرمانی ایرانی بپردازد و از طریق مقایسه آنها با کمیک آمریکایی، تفاوت ها و شباهت های آن دو را بیان کند و در کنار آن کمی بیشتر در مورد کمیک و ژانرهای مختلف آن توضیح دهد. به عبارت دیگر مقایسه میان ژانرهای کمیک دو حوزه فرهنگی باعث شناخت بیشتر ژانرهای ایرانی خواهد شد.
کلیدواژهها: کمیک، ژانر، ژانر ابر قهرمانی، کمیک ایرانی، کمیک آمریکایی.
تحلیل و بررسی نقش هوش مصنوعی در تولید و پردازش انیمیشن
ایمان سهرابی مقدم چافجیری، حسین اکبرنژاد دموچالی
دانشجوی دکترای برق گرایش الکترونیک- مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان و دبیر مدارس سما لاهیجان
دانشجوی مهندسی مکانیک- دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
چکیده
این مقاله به تحلیل و بررسی نقش هوش مصنوعی و تکنولوژیهای نوین مربوط به هوش مصنوعی در تولید و ساخت انیمیشن میپردازد. یادگیری عمیق یکی از شاخههای هوش مصنوعی است که در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی داشته است. یا کمک یادگیری عمیق میتوان سیستمهایی را ایجاد کرد که تواناییهای بسیار خوبی در انجام امور مختلف داشته باشند و این امر باعث شده تا در زمینههای مختلفی از یادگیری عمیق کمک گرفته شود. ساخت و تولید انیمیشن یکی از مواردی بود که از سالهای گذشته با یادگیری عمیق آمیخته شده و امروزه به شکلهای مختلفی شاهد حضور هوش مصنوعی و یادگیری عمیق در مراحل مختلف ساخت و تولید انواع انیمیشن هستیم که نشان از تأثیرگذاری تکنولوژِی مدرن هوش مصنوعی بر صنعت انیمیشن میباشد. پردازش تصاویر، تدوین ویدویو، طراحی و ویرایش حرکت و موارد دیگر از نمونههایی است که هوش مصنوعی به خوبی توانسته در این زمینهها پیشرفت کند به طوری که به دلیل مزایا و نقش بسیار مفیدهوش مصنوعی، هوش مصنوعی امروزه از اساس و پایه انجام این امور، به شمار برود. امید است تا آیندههای نزدیک شاهد نقش و حضور پررنگتر و مفیدتر هوش مصنوعی و تکنولوژِیهای وابسته در صنعت انیمیشنسازی باشیم.
کلمات کلیدی: هوش مصنوعی – یادگیری عمیق – انیمیشن – پردازش تصویر – پویانمایی
نقش و تأثیر انیمیشنهای تلویزیونی بر فرهنگ رفتاری کودکان
ایمان سهرابی مقدم چافجیری، حسین اکبرنژاد دموچالی
دانشجوی دکترای برق گرایش الکترونیک- واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران
دانشجوی مهندسی مکانیک- دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
چکیده
در این مقاله به بررسی چگونگی نقش و تاثیر انیمیشنهای تلویزیونی بر فرهنگ، رفتار و شخصیت کودکان پرداخته میشود. انیمیشن که یکی از قدیمیترین شاخههای هنرهای تجسمی است، امروزه به یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین شاخههای صنعت سرگرمی تبدیل شدهاست. به طوری که شرکتها و کمپانیهای بزرگی همچون استودیوهای پیکسار[1] و والت دیزنی[2] در جهان شکل گرفتهاند و سکان هدایت این صنعت را در دست دارند. فراگیری حداکثری رسانههای تصویری از جمله تلویزیون، باعث شده تا به شکل گستردهای انیمیشنها در دسترس عموم مردم باشند و در اوقات فراغت موجب سرگرمی شوند. کودکان نیز از این مسئله مستثنا نیستند و اکثر کودکان زمان زیادی را با تلویزیون و تماشای انیمیشنهای مختلف میگذرانند. اغلب در انیمیشنها مفاهیم و موضوعات مختلفی به شکل مستقیم و یا پنهان گنجانده میشود تا مخاطب را به تفکر وا دارد و یا در ایشان تغییری ایجاد کند. این تغییرات اغلب تغییراتی روانی و ذهنی هستند که در قالبهای مختلف به بیننده نمایش داده میشوند. کودکان نیز همواره در معرض دریافت این پیامها هستند و از آنجایی که کودکان شخصیتی تاثیرپذیرتر به نسبت یک انسان بالغ دارد، ممکن است پس از تماشای انیمیشن تاثیرات زیادی را متوجه شود یا به طور مثال فارغ از دانستن درست یا غلط بودن آن ، الگوی رفتاری خود را به یکی از شخصیتهای انیمیشن موردعلاقهاش تغییر دهد. در اینجا هوشیاری و آگاهی والدین در انتخاب انیمیشن مناسب برای او میتواند نه تنها جلوی آسیب را بگیرد، بلکه به ساخت و پرورش درست کودک خود کمک کند.
کلمات کلیدی: هوش مصنوعی – انیمیشن – کودکان – فرهنگ – رفتار کودکان
بازشناسی جایگاه هنر اسلامی در معماری و شهرسازی
حمیده احمدی، سیما حاجی حسن
مهندسی شیمی، مهندسی محیط زیست
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندر انزلی، گیلان، ایران
چکیده
معماری و شهرسازی اسلامی، معماری ای است که با تأثیر پذیری از بستر فرهنگی و اعتقادی اسلامی، هویت خاصی را به خود گرفته است. معمار هنگامی که معانی غیبی را به خیال و حس در میآورد و در پی خلق معماری بر میآید به صورت خودآگاه و ناخودآگاه تمام جنبه های فقهی، عقلی و عرفانی را لحاظ میکند و اثری خلق میکند که انسان را به عالم معنا متصل میکند. بدین جهت هنر و معماری آرمانی اسلامی تجلی معانی و حقایق عالم غیب است .اسلام از سرآغاز تاکنون، برای انسان، شیوه ای از زندگی را تدوین کرده که بتواند با انتخاب راه حقیقت، در جهت تکامل و توسعه حرکت کند. شهر قلمرو فرهنگ اسلامی به دلیل متأثر شدن از اصول و ارزشهای برآمده از دین اسلام، از مشخصه هایی برخوردار شده که آن را از دیگر حوزه های فرهنگی متمایز می سازد. شهر اسلامی مفهومی برای معرفی شهرهایی متأثر از فرهنگ و آموزه های دینی و ارزش های اسلامی است. هنر و مذهب بسیار به هم وابستهاند و در کنار یکدیگر باعث زنده ماندن و تداوم یکدیگر شدهاند؛ به بیانی دیگر هنر و مذهب در کنار و به موازات یکدیگر قراردارند.شهرسازی و معماری اسلامی تاثیر بسیار زیادی بر ترویج سبک زندگی اسلامی در خانواده و جامعه دارد که در این نوشتار کوشش شده تا به شگفتی آفرینی هنر اسلامی در شهر پرداخته شود.
واژه های کلیدی: معماری اسلامی، شهر اسلامی، هنر اسلامی
مطالعه تحلیلی و تطبیقی درس هفت خان رستم اثر فردوسی و درس دهخدا در کتاب فارسی ششم
زهره قناعتیان، زهرا عرفانی، بتول رضایی نژاد، سمیه مهدی پور
“دبستان پسرانه سما شعبه یک بندرعباس، هرمزگان، ایران”
چکیده
فردوسی شاعر گرانقدر فارسی زبان از قهرمانان ملی ایران به شمار میآید، فردوسی عمر خود را صرف سرودن شاهنامه کرد و با این اثر بزرگ خود به زبان فارسی عمر جاودان بخشید. ابوالقاسم فردوسی طوسی شاعر حماسه سرای ایرانی و سراینده شاهنامه، حماسه ملی ایران، است. فردوسی را می توان از بزرگترین شاعران پارسی گو دانست که از شهرت جهانی برخوردار است. فردوسی را حکیم سخن و حکیم طوس نام نهاده اند. در واقع شاهنامه پایه زبان فارسی را غنی و محکم کرده است و مجال فراموشی این زبان شیرین را به تاریخ نداده است. فردوسی با آگاهی از هویت و زبان فارسی؛ تاریخ شکوهمند ایران را به زبان فارسی تدوین کرده است. فردوسی 35 سال از عمر خویش را صرف سرودن شاهنامه کرد و می توان گفت با این اثر بزرگ نام خود را در تاریخ زبان فارسی ثبت کرد . علی اکبر دهخدا؛ ادیب؛ لغت شناس؛ سیاستمدار و شاعر ایرانی بود. دهخدا مؤلف و بنیان گذار لغت نامه دهخدا نیز بوده است. لغت نامه از جمله مهم ترین آثار ادبی تاریخ معاصر ایران است که این اثر در بیش از ۵۰ جلد چاپ شده است که در آن معنی واژگان و شرح آثار ادبی و تاریخی زبان فارسی نوشته شده است. دهخدا بالغ بر ۴۰ سال از عمر خود را صرف تألیف این شاهکار ادبی کرد.کتاب لغت نامه چنان تأثیری بر جاودانگی ادبیات فارسی گذاشت که به باور بسیاری از افراد این مجموعه پس از شاهنامه فردوسی غنی ترین گنجینه از هویت زبان فارسی ایران محسوب میشود.
کلید واژه: فردوسی، شاهنامه، دهخدا، لغتنامه.
تأثیر کی- پاپ بر ناخودآگاه انسان
ستایش قاسمی
اداره آموزش و پرورش ناحیه یک بندرعباس، پژوهشسرا شهید اصغر قاسمی، بندرعباس، هرمزگان، ایران
چکیده
کی پاپ1 یک سبک موسیقی عامه پسند و خاستگاه آن کره جنوبی است . این موسیقی تحت تاثیر سبک ها و ژانر های مختلفی از سرار جهان است ؛ از جمله می توان به سبک های اکسپریمنتال2 ، راک3 ، جاز4 ، گاسپل5 ، هیپ هاپ6 ، آراندبی7 ، رگی8 ، رقص الکترونیک9 ، فولک10 ، کانتری11 و کلاسیک12 – علاوه بر ریشه های موسیقی سنتی کره ای – اشاره کرد . فرم مدرن تر این سبک به دنبال تشکیل یکی از نخستین گروه های کی پاپ ، به نام سو ته جی اند بویز13 در سال 1992 شکل گرفت . به کارگیری سبک ها و ژانر های مختلف موسیقی توسط این گروه و تاثیر پذیری از عناصر موسیقی خارجی ، به شکل گیری دوباره و مدرن شدن عرصه موسیقی معاصر کره کمک کرد . اشخاص تحت عناوین مختلفی در این صنعت به صورت گروهی یا تک نفره زیر نظر کمپانی هایی فعالیت میکنند . فرهنگ مدرن آیدل کی پاپ با تشکیل گروه پسرانه اچ.او.تی14 در سال 1996 آغاز شد و پس از آن کی پاپ به خرده فرهنگی با فندوم15 هایی عظیمی از تمامی گروه های سنی مخصوصا جوانان و نوجوانان تبدیل شد . پس از یک دوره رکورد در سال های اولیه کی پاپ ، این سبک وارد ژاپن شد و این آغازگر محبوبت جهانی فعلی کی پاپ بود . با پیشرفت سرویس های شبکه های اجتماعی برخط16 نه تنها موسیقی کره بلکه صنعت سرگرمی کره به رسمیت و محبوبیت جهانی دست یافت که از آن به اسم موج کره ای یاد میشود . اصطلاح کی پاپ از دهه 2000 بر سر زبان ها افتاد ؛ پیش از آن موسیقی پاپ کره جنوبی گایو 17نامیده میشد . هرچند کی پاپ اصطلاحی عمومی برای موسیقی کشور کره است اما به اغلب موسیقی ها برای توصیف ژانری که بالاتر توضیح داده شد به کار میرود . از سال 2018 و رشد قابل توجه این عرصه ، بر اساس گزارش موسیقی جهان در سال 2019 از فدراسیون بین المللی صنعت فونوگرافی18 ، کی پاپ ششمین جایگاه از ده جایگاه اول موسیقی برتر جهان را از آن خود کرده است و اکنون نه تنها یک سرگرمی بلکه یک تجارت قدرتمند با سریع ترین رشد در بازار جهانی شناخته میشود . از پیشتازان این عرصه می توان به گروه پسرانه بی تی اس19 و دخترانه بلک پینک20 اشاره داشت که دارای رکورد های معتبر بین المللی چون گینس ، گرمی و … هستند.
ابعاد روانی فرهنگ اسلامی در زنان شاغل در حرفه قالیبافی
فاطمه توشه جو لنگرودی
دانشجوی دکتری رشته تعلیم و تربیت، لاهیجان، گیلان، ایران
چکیده
فرش ایران یکی از درخشان ترین جلوه گاه های تمدن و فرهنگ ایرانی است، این هنر درایرانِ پس از اسلام و دوره صفویه با توجه به نمونه های بر جای مانده از فرش این دوره درکاربرد نقوش و هم چنین رنگ بندی به تکامل می رسد. در این مطالعه ابعاد فرهنگ اسلامی سایه انداز بر زنان شاغل در حرفه قالیبافی، با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار اکسپرت چویز مورد بررسی قرار خواهد گرفت. جامعه آماری این مطالعه 100 نفر از زنان شاغل در حرفه قالیبافی می باشند که 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی از بین آن ها انتخاب شد. جهان بيني مذهب تشيع نظير تجلي بهشت و عناصر وابسته به آن (صحنة باغ و درختان ، نقوش گياهي و نباتي )، آموزه هاي ديني (آيات و احاديث قدسي و نبوي)، روايات تصويري (عيادت امام علي(ع) از بيمار، معراج پيامبر)، صحنة عاشورا، اذكار و ادعيه منسوب به شيعه در قالب كتيبه و نوشتار (دعاي نادعلياً، زيارت نامة عاشورا نماینده های ابعاد روانی مطابق با هویت اسلامی می باشند. در مطالعه ی انجام شده ابعاد روانی مربوط به طرح های نگاره قالی مخصوصاً طرح های بهشت (در تطبیق با عناصر و نمادهاي هويت اسلامي)بیش از دیگر ابعاد قالیبافی بر افکار قالیبافان زن موثر می باشد.
کلیدواژه ها: ابعاد روانی، تحلیل سلسله مراتبی، زنان شاغل قالیباف، فرهنگ اسلامی
تأثیر فلسفه در استقرار هنر اسلامی
فاطمه پورگله داری، مهلا یوسفی بزنجانی، محدثه حسینی نژاد تختی، الهه قاسمی
دبستان پسرانه سما شعبه دو بندرعباس، هرمزگان، ایران
چکیده
هدف این پژوهش بررسی نقش و تاثیر فلسفه در استقرار هنر اسلامی و به بیان دیگر بررسی هنر از دیدگاه اسلامی برای دستیابی به درک کامل هنر اسلامی، سبک ها و ارزش های آن است. اهداف کلیدی عوامل مؤثر بر استقرار هنر اسلامی و درک اهمیت هنر در فرهنگ اسلامی بود. تجزیه و تحلیل موضوعی بر اساس ادبیات به عنوان روش استفاده شد .این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد کیفی و به صورت علمی مروری انجام گرفته است و از طریق مطالعه کتابخانه ای- اسنادی بوده است.هنرهای تجسمی که از قرن هفتم به بعد توسط مردم اسلامی از نظر فرهنگی ایجاد شده است، هنر اسلامی نامیده می شود. هنر اسلامی از زمان پیدایش و جدا شدن از هنر سنتی، راهی برای آشکارسازی درونیات هنر و پیامهای فرهنگی، مفهومی و اجتماعی آن در پیش گرفته است. به گفته محققان قبلی، هنر اسلامی نمایانگر هماهنگی معنوی است و قدردانی از زیبایی در هنر اهمیت زیادی داشت. این پیشنهاد مطرح شد که هنر و آنچه هنر را تشکیل میدهد به شدت تحت تأثیر تاریخ و ارزشهای جوامع خاص یا وابستگیهای مذهبی است. متفکران اسلامی رویکرد جدید و جسورانه ای به هنر اسلامی دارند و انسان را خدایی ترین موجودی می دانند که خداوند متعال ساخته است.
کلمات کلیدی: هنر اسلامی، فلسفه، نفوذ، وحدت الهی، زیبایی
ترویج فرهنگ و هنر اسلامی در مدارس
اکرم مطهری نژاد
کارشناسی مترجمی زبان، دامغان، سمنان، ایران
چکیده
فرهنگ و هنر اسلامی به دلیل پر مایگی محتوا و ژرفای درونی از جلوههای مهم و برجسته تولید الگوهای آموزشی به شمار میآید. ژرفای درونی فرهنگ و هنر اسلامی که در گذرای تاریخ به تولید علم پرداخته ،توانسته است بستری از تمدن را در نخستین سدهها مدیریت کند. متاسفانه با کمرنگ شدن ارزشهای نهادی اسلام که با تولید و شکوفایی علم رابطه مستقیمی ندارد، در مدارس ایران با دوران فرو رفت این مهم به معنای واقعی خود مواجه هستیم و مدارس در این زمینه کامیابی چشمگیری در مقایسه جهانی به دست نیاورده اند. پژوهش حاضر به روش توصیفی _تحلیلی کوشیده است که جایگاه ترویج فرهنگ و هنر اسلامی را در آموزش وپرورش (مدارس) بررسی کند. بدین منظور با کاوش در اهداف سند تحول بنیادین و بیانیه گام دوم انقلاب نتایج نشان میدهد که ترویج فرهنگ و هنر اسلامی در مدارس ایران باتوجه به اهداف سند بالادستی وبرنامه ملی درسی در سطح دنیا یًبه شکوفایی چندانی دست نیافته است وبه دلیل الگوبرداری آموزشی از کشورهای دیگر و عدم توجه به اهداف عملیاتی سند نامبرده در مدارس ایران وضعیت فرهنگ وهنر چندان رضایت بخش نیست.
واژگان کلیدی: فرهنگ و هنر اسلامی، آموزش و پرورش، سند تحول، گام دوم انقلاب
بررسی نماد شهری اصفهان با اقتباس از صورت فلکی
رضوان مهوری حبیب آبادی، سید محمد میرشفیعی
دانشجوی کارشناسی ارشد رشته هنرهای اسلامی دانشگاه هنر اسلامی تبریز
دکتری هنر دانشگاه هنر اسلامی تبریز
چکیده
امروزه توجه به مفهوم نشانهها در شهر، به عنوان یکی از دغدغههای نظریهپردازان شهری تبدیل شده است. هر شهر برای اینکه در ذهن ساکنان و یا بازدیدکنندگان خود تصویر واضح و خوانایی پدید آورد نیازمند وجود نشانه شهری است. تاریخ، فرهنگ غنی، زیبایی و کیفیت بصری فضای شهری است که نمود ویژه آن در المان و نشانههای شهری به وضوح قابل رؤیت است. در ساختار هر شهر، نشانهشناسی برای تحلیل هویت شهر بسیار قابل توجه میباشد. هدف از این پژوهش تعیین میزان اهمیت نشانههای شهری بر شناسایی هویت فضا و خوانایی در یک شهر و ارائه راهکارهایی لازم جهت تقویت و جانمایی دقیق نشانههای شهری در شهر اصفهان است. امروزه با عدم رعايت شهرسازي بومي، شهرهاي ما دچار بحران هويت شده و هرچه ميگذرد اين بحران گستردهتر و عميقتر ميشود. در مباحث شهري، نمادهاي شهري يا همان المانهاي شهري بناهاي مهم از لحاظ معماري و طراحي هستند که در داخل شهر و در حيطه يک تجربه قراردادي ما بين شهروندان، معناگذاري مي شوند، به نحوي که گــاه حتي از خود شـهر پر اهميتتر جلوه مينمايند زيرا بيانگر هويت، شخصيت و عصاره شهر در يک ساختار نمايان هستند و در خوانش شهروندان از شهر و محيط زيستيشان تاثير مستقيم بر جاي ميگذارند. در اين پژوهش از روش تحقيق، توصیفی- تحلیلی بهره برده شد و برای انجام آن از اسناد مکتوب که شامل منابع کتابخانهای و اینترنتی است بهره گرفته شده است و سپس با توصیف، تحلیل و ارزیابی، تداوم یافتهاند. نتايج مطالعه نيز نشان ميدهد نمادهاي شهري از عناصر اصلي هويت بخشي به شهرها هستند، لیکن نگاره تاریخی منقوش بر کاشی کاریهای سردر بازار قیصریه اصفهان نماد اصلي و تاريخي شهر است.
کلمات کلیدی: نماد شهری اصفهان، نمادهای بومی، طرح اقتباسی از صورت فلکی
تبیین مسئلۀ بازنمایی در هنر اسلامی؛ با نگاهی بر نگارۀ معراج پیامبر، اثر سلطان محمد
هدی رفاهی، مقداد جاوید صباغیان
دانشجو دکتری رشته فلسفه هنر دانشگاه آزاد واحد تهران شمال
چکیده
هنرهای اسلامی که به عنوان یک سنت اساساً نمادین شخصیتپردازی شده است، توانسته تکامل خود را به دور از چشماندازهای فیگوراتیو و عینی دنیای باستان به پیش ببرد. فقدان تصاویر فیگوراتیو به جای اینکه محصول یک نگرش فرهنگی ناسازگار در برابر تصاویر باشد، یک محدودیتِ کلیِ تقواگرایانه و زاهدانه است.جدیترین مانعی که بر سر راه پذیرش بازنمایی در گفتمان هنر اسلامی وجود دارد، ارجاع به واقعیت است. تصویرسازی فیگوراتیو در هنرهای اسلامی از واقعیت رویگردان و معطوف بر معنایی استعاری است و اگرچه مشابهتی میان تصویر و واقعیت وجود دارد، اما رابطۀ دلالت میان تصویر و مرجع واقعی آن دستخوش دگرگونی میگردد و ارجاع معنا اغلب به حقیقتی بیرون از واقعیت است. این امر با انتخاب آزادانۀ رنگها، صورت تغییر یافتۀ طبیعت، غیرواقعی بودن فیگورها، حضور اشکال و الگوهای انتزاعی و… تحقق مییابد. این جستار پس از بررسی نمونههایی از بازنمایی در قلمرو هنر اسلامی، برای تبیین این موضوع نگاهی بر نگارۀ معراج پیامبر منسوب به سلطان محمد میدارد. این تحقیقِ کیفی به شیوۀ کتابخانهای صورت یافته است.
کلمات کلیدی: هنر اسلامی، بازنمایی، هنر نمادین، معراج پیامبر
نقاشی ایران در آینهی محمد حسین مصورالملکی؛ نگارگرو نقاش اصفهانی
زهرا اسعدی
کارشناسی نقاشی ایرانی_الهیات اسلامی علمی کاربردی صنایع دستی اصفهان
نقاش و نگارگر
چکیده
در سالهای پایانی عصر قاجار، نقاشی ایران و هنرهای مرتبط به آن از طراوت و تازگی خود دور گشته بود؛ و در برابر واردات هنری غرب رو به زوال میرفت.درمیانهی جنگ مشروطه خواهی و استبداد آنچه از دیدهها دور میماند، هنر و به ویژه نقاشی بود. حاج مصورالملکی برای اهالی هنر ایران هشدار به نواندیشی و نوسازی هنر این سرزمین سرداد؛ و خویش دراین مسیر پیشرو بود. او نقاشی ایران را پیرو فرسوده یافت و برای رسیدن به روح زمانهی خویش با تکیه بر اصولی درست و علمی، نیز گنجینههای فرهنگی خویش، مسیری تازه یافت. مصورالملکی در سفرهای هنری خویش، بر دامنهی آموختهها و تجربیات خود افزود؛ رنگ روغن و پرترهنگاری وشبیهسازی را به خوبی فراگرفت. در میان آثار وی، دو تابلو شکست دول محور در میانهی جنگ جهانی دوم و دیگری نقاشی تخت جمشید که نمایش نمادهای تمدن کهن ایرانی است، تقدیر نامه ویژهای، از سران متفق و مدال طلای بین المللی بروکسل را برای استاد هنر ایران به ارمغان آورد. حاج مصور هنرمندی دغدغهمند و سختکوش بود. وی جهانبینی خاص خود را که تبلوری از عشق ، ایمان وفرهنگ ایران بود، به خوبی و زیبایی کم نظیری در تابلوهایش به تصویر میکشید، چنانچه در تابلو جنگ نادر از پس غوغای جنگ وحماسههای آن، داستان غمانگیز پوچی پیروزیهای جاه طلبانهی شاهی را بیرون میکشد و به نمایش میگذارد. استاد حاج محمد حسین مصورالملکی در 24 دیماه 1346 بدرود حیات گفت.
کلمات کلیدی: حاج مصورالملکی، نقاشی شکست دول محور، نقاشی تخت جمشید، نقاشی ایرانی.
تحلیل ساختار روایت در محبوب القلوب (بر مبنای الگوی روایی گریماس)
تاجالدین خندان، لیلا خندان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی علوم تحقیقات تهران ایران
khandantajeddin@gmail.com
چکیده:
ساختار روایت یکی مباحث نقد ادبی جدید به شمار میآید. گریماس تلاش کرده است تا اجزای تشکیل دهنده ساختار روایت ولادیمیرپراپ را به شش عنصر روایی تقلیل دهد. محبوب القلوب به عنوان یکی از داستانهای عاشقانه ادبیات فارسی روایت زندگی شمس و قهقهه است که در قالب حکایت، اندیشههای عاشقانه و اجتماعی خود را به بیانی زیبا ارائه میکند. در این پژوهش سعی میشود که حکایتهای محبوب القلوب را بر اساس الگوی ساختارگرایی گریماس بررسی و تحلیل شود. با تحلیل ساختارهای روایی محبوب القلوب میتوان به هنر داستانپردازی و تفوق هنری میرزا برخوردار فراهی رهنمون شد. در این پژوهش، حکایتِ عاشقانه محبوبالقلوب با سه مولفه، پیرنگ، ساختار کنشگران و تحول شخصیت تحلیل میشوند.
پیرنگِ داستان محبوبالقلوب دارای سه بخش یا سهپارهی ابتدایی، میانی و انتهایی هستند که از الگوی ثابت پیروی میکنند. نقشها دارای هویتی اجتماعی یا یکی از حالتهای فرهنگی یا درونی فاعل هستند. کنشگر فرستنده و گیرنده، به طور معمول “کنشگر فاعل” است. فاعل در تقابل با “فرهنگ و اجتماع” قرار میگیرد ـ یا چند مشارک در قالب یک کنشگر ارائه میشود. فاعل در جستجوی شئارزشی( تقرب برای اهدف اجتماعی و فرهنگی) است و سعی دارد که به مطلوب خود دست یابد، اما هنگامی که هدف، شیطانی و بر اساس امیال نفسانی باشد نیروی الهی، فاعل را از رسیدن به هدف بازمیدارد مانند حکایت تاجر و قاضی.
کلید واژه : ساختارگرایی، روایت، محبوبالقلوب، گریماس .
تایپوگرافی در هنر گرافیک تعاملی
فاطمه زهرا انصاری زاده، پرناز گودرزپروری
کارشناسی ارشد رشته ارتباط تصویری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
استادیار گروه ارتباط تصویری، دانشکده هنر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران
چکیده
بیان مسئله: در دنیای معاصر، زندگی در شهرهای بزرگ به گونه ای است که بیشتر افراد ارتباط خود را از طریق رسانه ها و آموزش برقرار می کنند. امروزه چندی است که حرفه تایپوگرافی کشور، میزبان مقوله ای چالش برانگیز است، که حساسیت عجیبی در همگان ایجاد کرده و از طرفی شناخت خط و حروف در طراحان به وضوح مشاهده می شود و از سوی دیگر در فضای امروزی کار طراحان گرافیک را مورد خطاب قرار می دهند و بررسی چگونگی ساخت و آموزش تایپوگرافی تعاملی در جوامع دغدغه اصلی است. از نکات مهم و مورد بحث در این پژوهش ، بازیابی و شناخت تمامی خطوط درتمدن باستانی، گرافیک و شناخت تایپوگرافی در جهان و همچنین تایپوگرافی فارسی و عربی و به کارگیری هنر نوین و تخصصی(هنرتعاملی) مورد بررسی می باشد. واژه «تعامل» به معنی با یکدیگر داد و ستد کردن بیان شده و همچنین ویژگی جدید هنرهای وابسته به تکنولوژی و جوهره اصلی هنر دیجیتال و مجازی ، آموزش و کاربردی نمودن تایپوگرافی تعاملی را بر عهده خواهد داشت.
پژوهش پیش رومی کوشد در پی پاسخ به این پرسش باشد که چگونه تایپوگرافی پویا وتعاملی در هنر دیجیتالی بیان خواهند شد؟
که از طریق وب سایت داکت برروی سایت ، که برروی موبایل و 3dmax
هدف : آموزش های سه بعدی سازی درفتوشاپ و تبلت قابل ارائه خواهد بود.
روش پژوهش: در پژوهش حاضر، براساس اهداف و داده ها، به صورت کیفی و به روش توصیفی – تحلیلی کاربرد دارد. این پژوهش با استفاده ازروش کتابخانه ای و بهره برداری ازکتب علمی ، مقالات معتبر داخلی و خارجی سازماندهی، تفکیک و فیش برداری ازکتب علمی و منابع اجرا خواهد شد.
یافته ها: با بررسی های انجام شده می توان گفت که تایپوگرافی با توجه به سنت و فرهنگ جامعه ، ترکیبی از حروف سنتی و مدرن، الفبای خط، قلم یا فونت یکی از عوامل بسیار مهم جلوه های خط، طراحی حروف و کلمات در رده های تایپوگرافی را براساس زمان و مکان پیش روی مخاطبان قرار می دهد که با استفاده از آموزش های سه بعدی سازی وایجاد تعامل بین مخاطبان و طراح به وجود می آید.
واژه های کلیدی : گرافیک، تایپوگرافی، تعامل، تایپوگرافی تعاملی، تکنولوژی
نگاهی به موسیقی ایران بعد از اسلام
عارفه عموئی، فاروق آزادیان
دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره گرایش شغلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
چکیده
موسیقی به هر نوا یا صدایی گفته می شود که شنیدنی و خوش آیند باشد و انسان یا موجودات زنده را دچار تحول کند. موسیقی سنتی یا کلاسیک هر کشوری بر گرفته از سنت ها و فرهنگ های آن قوم و ملت است. موسیقی اصیل یا موسیقی سنتی ایران قدمتی دیرینه و گستردگی فراوانی دارد. پس از سقوط سلسله ساسانی تا مدت ها فرصتی برای پرداختن به موسیقی نماند. با این همه، پیشینه غنی موسیقی مانع از آن شد که موسیقی یکباره به دست فراموشی سپرده شود. پس از تشکیل حکومت عباسیان، بر اثر از میان رفتن امویان و آزادی نسبی که پدید آمد هنرمندان ایرانی زاده های فکری و هنری خود را به صورت های ممکن ظاهر می کردند. در دربارهای مغول، خنیاگران زیادی بوده اند و از متون ادبی نیز علاقه به علم موسیقی استنباط می شود. در دوره صفویه، در موسیقی بویژه در جنبه های نظری آن پیشرفت خاصی حاصل نشد. موسیقی در ایران تا اواخر قاجاریه و شروع مشروطیت، رونقی نداشت، اما پس از آن و بویژه در دوران ناصرالدین شاه پیشرفت چشمگیری پیدا کرد. سیر رشد و ترقی موسیقی پس از دوره قاجاریه، در دوران حکومت پهلوی نیز تداوم داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، طی ۴ دهه گذشته در بزنگاههای تاریخی، زبان گویای احساسات جامعه بوده است. موسیقی ایرانی، مجموعه ایست از نواها که در طول قرن ها در این سرزمین بوجود آمده و بازتابی از خصوصیات اخلاقی، وقایع سیاسی و اجتماعی ملتی است که تاریخش به زمان های بسیار دور میرسد.
واژگان کلیدی: موسیقی ایران، تاریخچه موسیقی ایران
مطالعه تصویر میکروسکوپی الیاف و استفاده از آن در پارچه سازی
رقیه پروانه اخته خانه، مهسا محمدیان
دانشجوی کارشناسی رشته طراحی دوخت دانشکده فنی حرفه ای آذربایجان غربی ارومیه
مهسا محمدیان-دکترای مهندسی تکنولوژس نساجی
چکیده
پارچه سازی شیوه خلاقانه برای داشتن لباس خاص امروزه بعضی از طراحان لباس با ایجاد تغییرات مختلف در پارچه لباس هایی به وجود می آورند که خاصی یک مشتری است ابتکار خلاقیت و غیر متعارف بودن از خصوصیات صنعت مد و آفرینش پارچه جدید با استفاده از مواد بازیافتی و دور ریزها با ایده پردازی از سطح مقطع الیاف یکی از خلاقانه ترین شیوه ها در دنیای مد امروز است. طراحان لباس بسیاری از اوقات در هنگام ساخت لباس های تک و خاص از تکنیک هایی برای ایجاد تغییرات ظاهری در پارچه استفاده میکنند تا با پارچه آن لباس شباهتی با آنچه در بازار موجود است نداشته باشد، استفاده از پارچه سازی با الهام از سطح مقطع الیاف امکانات بیشتری را در اختیار طراح می دهد تا بتواند لباس متفاوتی تولید کند با توجه به اینکه امروزه بعضی از مردم به دنبال لباس های تک هستند و شبیه وجود نداشته باشد انجام تغییر در پارچه باعث تفاوت آن پارچه با دیگران میشود.
کلیدواژه: پارچه سازی، الیاف، نساجی، تصاویر میکروسکوپی
کنگاور از نگاه جغرافی نویسان مسلمان (سده سوم تا هشتم)
میثم سلیمانی
کارشناسی ارشد تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)
چکیده
بعد از شکست ایران به دست مسلمانان، مسئله ای که به وجود آمده بود، شناسایی و شناخت مناطق فتح شده و داشتن تصویری روشن از راهها و آبادیهای آن بود. بدین سبب، دانش جغرافیای تاریخی از حدود قرن سوم هجری شکل گرفت. سپاحان و جغرافی نویسان مسلمان، چه به صورت مشاهده شخصی و چه با پرسش از مسافران نقاط دور و نزدیک جهان اسلام و چه با برداشت از کتب جغرافیای تاریخی نویسان ما قبل خود به شکل های مختلف، موفق شدند دست به جمع آوری اطلاعات مربوط و در نهایت نگارش کتابهائی ارجمند در این خصوص بزنند. کنگاور در کتب قدیم با لفظ «کنگار» یا «کنگور» یا«قصرالصوص» از آن یاد شده است. در بیشتر کتب تاریخی و جغرافیایی بعد از اسلام کنگاور با نام قصرالصوص(قصر دزدان) از آن یاد شده است که علت این نام گذاری در ماجرای حمله مسلمانان به همدان بوده که به گفته بلاذری اسب های مسلمین با اتراق آنها در کنگاور شبانه به سرقت میرود. از سده های سوم تا پایان سده هشتم هجری قمری کنگاور شهر مهمی محسوب میشود و اغلب جغرافی نویسان از آن نام میبرند. مهمترین علت توجه جغرافی نویسان به کنگاور وجود معبد آناهیتا، آب و هوای معتدل و وجود چشمه سار ها بوده است .
کلید واژه: کنگاور / قصرالصوص/ جغرافیای تاریخی / کنگور
مقایسه ویژگیهای هنر فلزکاری ایران در دوره صفوی و هنر فلزکاری ترکیه در دوره عثمانی
سمانه جوانمردی اشناری
دانشجوی دکتری تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی دانشگاه آزاد واحد بین الملل کیش
چکیده
دو دورهی صفوی در ایران و عثمانی در ترکیه از مهمترین و درخشانترین دورههای هنری در فرهنگ و هنر اسلامی است. آثار فاخر هنری از جمله فلزکاری در دوران صفوی و عثمانی در طول سدههای مختلف تاریخی، بیانگر فرهنگ و اندیشه در ادوار مختلف تاریخی بر هنر و تمدن سایر ملل تأثیرگذار بوده و همواره، دارای جایگاه شایان توجهی در جهان است. هنرمندان این دوران با توجه به موقعیت منطقهای، هنر خود را با تاثیرپذیری از هنر اقوام همسایه شکل دادند. آثار بدست آمده از دو حکومت مذکور که در موزه و مجموعههای داخلی و خارجی نگه داری می شوند به خوبی بیانگر این امر بودهاند. شباهت این آثار این سوال را پدید میآورد که علل تشابه چه بوده است و کدام یک بر دیگری تاثیرگذار بوده است. مطالعات تاریخی نیز نشان از روابط این دو حکومت اسلامی در زمینههای فرهنگی و اجتماعی و سیاسی فراوانی دارند. گردآوری اطلاعات در این پژوهش به روش کتابخانهای(اسنادی)، روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی و تجزیه و تحلیل اطلاعات کیفی است. هدف اصلی در این مقاله، شناسایی نمونههای مشابه در ایران و ترکیه و بررسی علل احتمالی تاثیر این آثار هنری بریکدیگر می باشد. این مقاله ابتدا به معرفی هنر فلزکاری صفوی و عثمانی پرداخته است سپس با بررسی روابط و مراودات فرهنگی و سیاسی دو کشور، به عوامل احتمالی تاثیرگذار بر روی آثارهنری فلزی پرداخته است. یافتههای تحقیق نشان داد مهاجرت عدهای از هنرمندان تبریزی به ترکیه و پس از آن اشاره به جنگ چالدران و غنایم بدست آمده از آن است که حتی امروزه بخش اعظمی از آثار موزه توپکاپی استانبول را تشکیل می دهد، با ذکر این مطلب می توان بیان داشت که غنایم راه یافته به این کشور خود می تواند نشان دهنده تأثیرات فرهنگ و هنرصفوی بر هنر عثمانی باشد.
کلیدواژه: هنر، فلزکاری، دوره صفوی، ترکیه، دوره عثمانی
تأثیر پذیری فرش نواحی ایران از معماری و جغرافیای بومی
محمد رسولی
دانش آموخته دکترا فرهنگ و ارتباطات
چکیده:
فرش دستباف ایرانی هنری بیبدیل و میراثی ماندگار است که درجای جای سرزمین ایران توسط زنان و مردان ایرانی بافته و پرداخته میشود. بافنده ایرانی همواره در تلاش بوده تا احساسات و تعلقات خاطر خود را در دار قالی مانند بوم نقاشی به تصویر بکشد. در این بین به نظر میرسد که نقشی که هنرمند ایرانی به دار قالی میزند برگرفته از تاثیرات محیطی و معماری زندگی او میباشد. با بررسی انواع نقش ها میتوان دریافت که نقش و نگار قالی ها چه رمز و رازهایی را در دل خود جا داده است. پژوهشگر به دنبال کشف رمز برخی از ابهامات فرش، تاثیر اقلیم و معماری بر فرش دستباف ایرانی را بررسی نموده. با جمع آوری اطلاعات مربوط به 4 اقلیم اصلی ایران و مشخص نمودن ویژگیهای معماری آن مناطق نسبت به واکاوی فرشهای بافته شده در چند شهر مطرح در این اقلیم ها پرداخت. در این تحقیق، سعی بر آن است تا با گردآوری اسنادی و کتابخانه ای یه تحلیل و توصیف موضوع اقدام نمود. پژوهشگر در نهایت از طریق مقایسه داده های بدست آمده به این نتیجه رسید که اقلیم و معماری در برخی متغیرهای اصلی فرش از جمله انتخاب الیاف، رنگ و نقش تاثیراتی دارد. اما علی رغم بدست آوردن مشابهت هایی میان معماری و فرش، نمی توان صراحتا این شباهت ها را تاثیر عمیق اقلیم و معماری بر فرش دانست. لذا نیاز است که موضوع در سایر حوزه ها از جمله مردم شناسی نواحی و جامعه شناسی و ارتباط آن با فرش دستباف نیز بررسی گردد.
کلیدواژه ها: فرش، اقلیم، معماری
تشابهات فرهنگی سخاوتمندی و مهمان نوازی اعراب و ایرانیان با تاکید بر اشعار برجسته ترین شاعران دوره جاهلیت و سبک خراسانی شعر فارسی (فرخی- عنصری- منوچهری)
عبدالله دن
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرلنگه و بندرعباس
مریم علیمرادی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس
چکیده :
اهمیت ضیافت و مهمانی در میان اعراب بر هیچ کس پوشیده نیست و تاریخچه آن به زمان جاهلیت بر می گردد که هر قبیله ای اعم از کوچک و بزرگ میهمانان را در کنف حمایت خویش می گرفتند و بزرگداشت مهمانان را مایه مباهات قبیله ، روسا و فرماندهان خود می دانستند . مهمان نوازی اعراب به مرور زمان جایگاه ویژه ای در بین ملت ها پیدا کرده است تا اینکه ملت های متمدن پس از اعراب هم این روش پسندیده را پیشه کرده اند چنانکه مهمانداری را در قصاید«هو میروس»به عنوان اخلاق پسندیده ای می یابیم.نمونه هایی برجسته از این سخاوت را در اشعار آغازین فارسی بخصوص سبک خراسانی که سرشار از مدح و ستایش است به وضوح می بینیم که تأثیر پذیری دو فرهنگ را از یکدیگر نشان می دهد . در این مقال برآنیم که نمونه هایی زیبا از اشعار شاعران جاهلیت را با نمونه های مشابه آن در ادب فارسی سبک خراسانی،دوره ستایشگری و سخاوتمندی ،مقایسه و هنرمندی شاعران عرب و فارسی زبان را در این موارد نمایان کنیم .
کلمات کلیدی: فرهنگ، شعر، سخاوت، اعراب، ایرانیان
فرهنگ و آداب و رسوم مردم دزفول و تأثیر آن در پوشاک
الیاس صفاران، افسانه یعقوب وند
دکتری پژوهش هنر و علوم باستانی دانشيار گروه هنر و معماری دانشگاه پيام نور تهران، ایران
چکیده
پوشاک از راه مجموعه علائم مادی، یک نظام ارتباطی فرهنگی در میان مردم جامعه برقرار می کند. رمزگشایی از این علائم و دریافت معانی و مفاهیم زبان علائم در هر گروه اجتماعی از درک رفتارهای اجتماعی و فرهنگی مردم آن گروه، جامعه و شناخت نظام های دینی- عقیدتی و اعمال جادویی – تابویی و باورهایی است که پوشاک ارزش های نمادین خود را از آن گرفته اند. این ارزش ها نقش مهم و برجسته ای در نگهداشت هویت اجتماعی و فرهنگی مردم جامعه و استمرار دوام آن در حیاط تاریخی نسل ها ایفا می کنند. بنابراین لباس، پوشش و پوشاک، بخشی مادی از فرهنگ است که همواره با بدن انسان همراهی کرده و شاید جزیی از آن باشد. شهرستان دزفول یکی از شهرهای استان خوزستان است که با توجه به قدمت و آثار تاریخی و اماکن مقدسه آن، نقطه عطفی در تاریخ کشور به شمار میآید و پرداختن به شیوه زندگی، فرهنگ و آداب و رسوم آنان مطمح نظر قرار می گیرد. در این راستا با استفاده از روش میدانی، وضعیت فرهنگ و پوشاک زنان و مردان بومی و غیربومی در شهرستان دزفول مورد بررسی قرار گیرد.
کلید واژگان : پوشاک، دزفول، فرهنگ، آداب، رسوم
بررسی تطبیقی نماد رنگ و شکل در آثار هنرمندان ایرانی-اسلامی و فرانسه در دهههای اخیر
نیره السادات مبینی پور، آرزو شهبازی
دکتری تاریخ تحلیلی تطبیقی هنر اسلامی دانشگاه ازاد اسلامی قم
کارشناسی ارشد رشته نقاشی تبریز آذربایجان شرقی ایران
چکیده
هدف از انجام این پژوهش تببین و بررسی تطبیقی نماد رنگ و شکل آثار هنرمندان ایران و فرانسه در دهههای اخیر میباشد. این پژوهش از نوع کیفی و به روش توصیفی، تاریخی انجام شده، روش گردآوری کتابخانهای، ابزار پژوهش فیش نویسی و تهیه نسخهها و تصاویر مربوط به نقاشی ایران و فرانسه انجام شد. پس از مطالعه و بررسی در آثار نقاشی ایران و فرانسه تعدادی از آثار هنرمندان دو کشور در دهههای اخیر انتخاب کرده و به بررسی نقاط افتراق و اشتراک آنها در نماد شکل و رنگ و سبک و… پرداخته شده است. در این تحقیق آثار هنرمندان ایرانی همچون بهمن محصص، فرامرز پیلارام و مسعود عربشاهی و همچنین از بین هنرمندان فرانسوی افرادی نظیر: یئاتریس کاسادسوس، چوتهچون و فلورنت شوبن بررسی شد. نتایج تحقیق نشان داد که نقاشان دهههای اخیر ایران و فرانسه در برخی از موارد، نظیر بهکار بردن خوشنویسی در آثار، در برخی موارد استفاده از رنگهای مشابه، فرم های مشابه، همچنین فعالیت در سبکهای مشترک، با همدیگر اشتراکاتی دارند اما در برخی موارد دیگر نظیر گرایش به نقاشی شرق یا غرب، در رنگها وشکلها نیز افتراقاتی دارند.
کلیدواژه: رنگ، شکل، هنرمندان ایران، هنرمندان فرانسه
واکاوی عناصر اجتماعی پوشش سنّتی زنان هرمزگانی با رویکرد مردم نگارانه
سعیده دبیری نژاد، یاسر رستگار، سید رضا هاشمیزاده، حسن گلبخشی
چکیده
پوشاک در هرجامعه علاوه برآنکه محافظ بدن و حجاب تلقی می شود و میتوان با آن به ابعاد گوناگون فرهنگی یک جامعه پی برد، معانی و دلالتهای فرهنگی و اجتماعی و…فراوانی را نیزدر بردارد. زنان هرمزگانی در گستره تاریخ این اقلیم، همیشه صاحب اثر و نقش آفرین بوده اند و این اثرگذاری را در حوزه های اقتصادی و اجتماعی به شکل های مختلف نشان دادهاند. هدف این پژوهش واکاوی و تحلیل ابعاد اجتماعی پوشاک سنّتی دربین زنان هرمزگانی و پاسخ به این پرسش است که چه معانی و تفسیرهایی را با بررسی لباس سنتی زنان این دیار میتوان یافت. با توجه به هدف اصلی پژوهش، از روش مردم نگاری و از تکنیک مصاحبه عمیق و تحلیل تماتیکی برای تحلیل اطلاعات بدست آمده استفاده شد. مهمترین نتایج این پژوهش عبارتند از؛ سطح طبقاتی افراد دراستفاده از نوع پوشش سنتی بسیار تأثیرگذار است، لباس سنتی زنان هرمزگانی با رنگهای شاد و رنگارنگ و طرحهای متنوع و چشمنواز و فرم لباسها و شلوارها به نحوی است که کاملاً با فُرم بدن فرد همسان است اما به زعم مصاحبه شوندگان، برای پوشیدن مدتزمان طولانی مناسب نیست. همچنین پوشش سنتی زنان اکنون بیشتر در مراسم عروسی جلوه نمایی می کند که نوعی احترام به خانواده عروس را نشان میدهد و باعث شادی افزایی ومنزلت عروس و خانوادهاش نیز میگردد.
واژه های کلیدی: مردم نگاری، پوشش سنتی زنان هرمزگان، فرهنگ هرمزگانی
مطالعه تطبیقی حکمت اشراق سهروردی و نمایشنامه هنگامه ای که آسمان شکافت از نصرالله قادری
محمد یوسفی زاده
کارشناسی ارشد کارگردانی نمایش
چکیده
سهروردی خود را زنده کننده حکمت ایرانیان و مسلمانان می داند که می توان از آن دو چیز فهمید: یکی آن که پیشینه حکمت او ایرانی، اسلامی است و دیگر آن که او خود مبدع حکمت اشراق است ولی وجهی از این حکمت در ایران بوده و در روزگار او به فراموشی سپرده شده و او آن را زنده کرده است. در این مقاله به مقایسه تطبیقی نمایشنامه هنگامه ای که آسمان شکافت و حکمت سهروردی پرداخته شده است که بر این مسئله که نمایشنامه یادشده، حکمتی اشراقی بوده، مهر تأیید می زند.
کلید واژه: حکمت اشراق، سهروردی، نمایشنامه، نصرالله قادری
تطبیق ریشههای فکری و معنوی سیر و سلوک هفتگانه گیلگمش و عرفان اسلامی
مطهره سیرادقی کیساری
چکیده
نظام عرفانی به عنوان یک پدیده ی اجتماعی، جنبه هایی از جامعه را نشان می دهد که نباید مجزا از سایر جنبه ها ارزیابی و مطالعه شود. باید توجه داشت که عرفان و مراحل عملی آن به خودی خود و به یک باره از دل تاریخ سرچشمه نگرفته اند. انسان همواره برای دست یابی به درک ماهیت جهان هستی در تلاش بوده است. با مشاهده و کمی تأمل در آثار به جا مانده از حماسه ی گیلگمش می توان مسیر حرکت انسان را برای کشف حقیقت زندگی دریافت. متأثر از همین مسیر خارق العاده، آدمی برای به تصویر کشیدن مراحل سیر درونی خود دست به خلق آثاری شگفت آور زده است. روش پژوهش در این مقاله، تاریخی و تطبیقی است و گردآوری مطالب با استفاده از پژوهش های میدانی و مطالعات اسنادی، کتابخانه-ای و مشاهده انجام گردید. پژوهش حاضر با هدف بررسی رویکرد مکتب و طریقت گیلگمش و عرفان اسلامی و نیز تطبیق و مقایسه احوال و مقامات سیر و سلوک عرفانی گیلگمش با نظامات عرفان اسلامی انجام گردید و به دنبال پاسخ گویی به پرسش احوال و مقامات سیر و سلوک عرفانی گیلگمش نسبت به نظامات عرفان اسلامی دارای چه شباهت ها و تفاوت هائی است؟ نتیجه ی پژوهش حاکی از وجود مراتب هفتگانه در حماسه ی گیلگمش و تشابه آن با سیر و سلوک عرفان اسلامی است. نوع بیان مراحل در سیر گیلگمش و مطابقت آن با ماهیت هفت طبقه ی آسمان و هفت طبقه ی زمین، طوفان بزرگ همان روایت نوح نبی (ع) در قرآن کریم، داستان آفرینش این جهان در پس آزمون گیلگمش نزد اُت-ناپیشتیم، گیلگمش چوپان مردم خویش اشاره به شغل پیامبر(ص) در جوانی دارد.
واژگان کلیدی: نظام عرفانی، سیر و سلوک، گیلگمش
تأثیر تربیت فاطمی بر ترویج فرهنگ دانش آموزی
مریم حاجبی پور، سیما سلمانی بوستانوئی، فاطمه رحمدل پور
کارشناس آموزش ابتدایی
چکیده:
تربیت فرزند در همه اقوام جهانی جایگاه ویژه ای دارد و در اسلام این جایگاه به خاطر دستورات دینی اهمیت بیشتری پیدا می کند و اگر بخواهیم فرزندانی همچون حسنین (ع) داشته باشیم باید شیوه تربیتی حضرت فاطمه (س) را به عنوان الگویی تمام در نظر بگیریم، زیرا فاطمه زهرا (س) الگویی کامل و پاک هستند که با در نظر گرفتن شیوه تربیتی ایشان می توان فرزندان صالحی به جامعه اسلامی تحویل داد. سؤال اصلی این پژوهش این است که حضرت فاطمه (ص) چگونه و با چه شیوه ای به تربیت فرزندان خود اقدام می کرده است. علم به معنای شناخت وآگاهی است، و راهنما وچراغ عقل است، و در قرآن وروایات بر کسب علم تاکید بسیار شده است و پیامبر اسلام )صلی الله علیه وآله وسلم( طلب علم را برهر مرد وزن واجب دانسته است. حضرت زهرا سلام الله علیها غیر از اینکه یک شخصیت آسمانی است دارای مراتب و درجات معنوی و روحانی، آموزگار بشریت بالاخص زنان محسوب میشود حضرت زهرا )سلام الله علیها( عالمه و محدثه به عنوان الگوی جامع و کامل ، برای زنان عالمه ودانشمند است که در قرون متوالی شاهد زنان عالم ودانشمند بسیاری هستیم که در مکتب اهل بیت )علیه السلام( کسب فیض کردند. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای گردآوری شده، و در برخی از منابع حدیثی ، تاریخی و سیره علمی حضرت زهرا )سلام الله علیها( مورد بررسی قرار گرفته است. با هدف تبیین اهمیت علم آموزی و لزوم الگوگیری از حضرت فاطمه)سلام الله علیها( در بعد علمی و بررسی تاثیر تاثیر تربیت فاطمی بر ترویج فرهنگ دانش آموزی نگاشته شده است.
کلمات کلیدی: تربیت فاطمی، فرهنگ دانش آموزی، علم آموزی
تأثیر هنر بومی بر آموزش ابتدایی به استناد طرح بوم با نگاهی بر خوس دوزی
عاطفه سلیمی فینی، الهام سلیمی فینی
دانشجوی آموزش ابتدایی، آموزگار پایه ششم دبستان دخترانه سما
چکیده :
از زبان هنری برای توسعه آموزش و پرورش، همچنین برای توسعه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، مذهبی و فرهنگی و… استفاده می نمایند . از آنجایی که صنایع دستی نتیجه ابتکار و خلاقیت و تفکر می باشد وبا توجه به اینکه آینده شغلی و موفقیت اجتماعی دانش آموزان از موضوعات مهمی است که می توان در ارتبا ط مستقیم با تحصیل آنها باشد بنابراین برای تحقق این مطلب توانایی نظام آموزشی ،توانمندی معلمان و آموزش اثربخش دانش آموزان شرط لازم و مهم می باشد. طبق پژوهشی که از دانش آموزان سه کلاس پایه ششم در دبستان دخترانه سما واحد بندرعباس انجام شده می توان به این نتیجه رسید که آموزش صنایع دستی بومی در کتاب کار و فناوری پایه ششم با خلاقیت ارتباطی دو سویه دارد ودراین بررسی ها دیده شد که دانش آموزانی که از مهارت، خلاقیت و تمرکز بیشتری برخوردارهستند می توانند بیشتر در معرض آموزش و تولید محصولات صنایع دستی قرار بگیرند.
واژگان کلیدی :تاثیر هنر ، آموزش ،طرح بوم ،خوس دوزی
بررسی تأثیر بازی در افزایش انگیزه و یادگیری دانشآموزان
مریم السادات اُمی
آموزگار پایه اوّل دبستان مدارس غیردولتی سما
چکیده
پژوهش حاضر به تأثیر بازیهای کودکانه بر یادگیری در دانش آموزان مقطع دبستان می پردازد، تا اهمیت بازی در افزایش انگیزه و یادگیری را بیش از پیش به اثبات برساند. یادگیری به دلیل مداوم بودن آن، نیاز به برانگیختگی دارد و برای ایجاد انگیزش در تمامی مراحل آن، باید عاملی مفید و موثر در اختیار داشت. این پژوهش که به دو روش ترکیبی انجام شده، می کوشد تا از طریق مراجعه به کتب، مجلات و مقالات، و همچنین گفتوگو با آموزگاران و استفاده از تجربیات ارزشمند آنها، پاسخها را جمعآوری کند. نتایج این پژوهش گویای این واقعیت است که تدریس از طریق بازیواری، ضمن ایجاد محیطی شاد، دانشآموزان را در فرآیند یادگیری فعال میکند و باعث تعمیق در یادگیری میشود.
واژگان كلیدی: بازی وارسازی، افزایش انگیزه، یادگیری فعال، دانش آموز
کاربرد تکنیکهای میخائیل چخوف در اجرای نقشهای تیپیکال تئاتر کودک و نوجوان
حمیدرضا افشار
چکیده :
تئاتر کودک به عنوان یک ژانر دارای فرم و قالب متفاوتی است که از تئاتر بزرگسال کاملا مستقل است. این نمایش بر خلاف اعتقاد عوام، ساده شده تئاتر بزرگسالان نیست بلکه ویژگی ها و امتیازات خاص خود را داراست، و هدف آن فراهم ساختن بهترین تجربه ای نوین و ممکن از زندگی برای کودکان و نوجوانان است. اثر بخشی این تاتر ایجاد انگیزه بیشتر در فرایند آموزش و پرورش و افزایش قوه تخیل و خلاقیت ، فهم و درک بهتر از فرهنگ و زندگی و ایجاد شوق یادگیری می باشد. جهت رسیدن به اهداف فوق، تئاتر کودک و نوجوان تمامی فنون و اصول مناسب ونظریات معاصر تئاتر را به کار می گیرد. از ویژگی های اصلی بازیگری تئاتر کودک، برقراری ارتباط تنگاتنگ با مخاطب است. کودک از بازی های اغراق شده و حیوانات و موجودات عجیب و غریب لذت بیشتری می برد ، چرا که کمتر به تحلیل روابط و احساسات می پردازد و بیشتر با نگاه بصری است که مفاهیم را از طریق نشانه ها دریافت می کند، به همین دلیل حرکات موزون و رقص و آواز در آن بیشتر به چشم می خورد و اکثر شخصیت ها در نمایش های کودک، تیپ ، تیپ کاراکتر ، حیوانات و یا اشیاء هستند. پژوهش حاضر به روش توصیفی، تحلیلی با هدف ارتقاع و اعتلای اجرای تئاتر کودک و نوجوان و یافتن شیوه مناسب بنا به ضرورت باورپذیری و ارتباط با مخاطب از طریق کاربرد تکنیک های میخائیل چخوف در ایفای نقش های تیپیکال تئاتر کودک برای بازیگران نمایش های کودک انجام گرفته است. این پژوهش سعی دارد تا با مروری بر ویژگی های تئاتر کودک، جایگاه و خواستگاه و اهمیت خاص آن از تکنیک های میخائیل چخوف به عنوان یکی از شیوه های بازیگری مطرح در تاتر، به قابلیت های موجود این شیوه برای بازیگران تئاتر کودک بپردازد. نتایج حاصل از مطالعات بدست امده نشان میدهد تکنیک های میخائیل چخوف به بازیگر تئاتر کودک کمک کند تا با بدست آوردن مهارت های بدنی و احساسی در گرفتن تیپ های مختلف و ارتباط بهتر و جذابیت بخشیدن به نقش برای مخاطب خود شیرین تر و دیدنی تر باشد.
کلید واژه ها: میخائیل چخوف – بازیگر – تئاتر کودک – ژست – کاراکتر – نقش های تیپیکال
تدریس خلّاق درس عربی بر پایه نمایش
روح الله تقی زاده، راضیه کشاورز لیفرجانی
چکیده
در فرآیند تدریس معلم باید بتواند تاکتیک هایی را برای ساده سازی مواد آموزشی به کار برد تا به یاد سپاری مطالب برای دانش آموز عمیق گردد. رمز اینگونه یادگیری توجه به تفاوتهای فردی ست که اساس آن کارآیی واثر بخشی معلم ودر نتیجه بهره وری است. معلمی که اطلاعات زیاد دارد اما نمی تواند تدریس را با شیوه ای درست انجام دهد کارآیی دارد اما اثر بخش نیست . معلم اثر بخش کارهایش را درست انجام می دهد ، برنامه ریزی دارد ، دارای منش گفتاری مطلوب است و میتواند سوالات ترغیبی چالش انگیز ایجاد کند . چنین معلمی به نیازهای یاد گیرنده حساس و آنها را تشخیص می دهد اهل تخصص ، دانش وانعطاف پذیر است و می داند چگونه با برنامه ریزی زمان را در اختیار بگیرد. معلم باید به نیازهای فردی توجه کرده واطمینان یابد که دانش آموز درس را فهمیده است . وی برای تدریس می تواند از روشهای مختلفی استفاده کند که یکی از آنها روش «تدریس خلّاق درس عربی بر پایه نمایش» یا «روش نمایشی» ا ست. ترکیب روش تدریس نمایشی با مطالبی که در کتاب درسی بیان شده است، یادگیری و ادراک را تقویت میکند. در این مقاله به شرح مراحل روش نمایشی تدریس مسرحیّةُ«اُسرةُ الجُملة ِالاسمیّةِ»میپردازیم که شامل آمادگی، توضیح، نمایش، شعر و… میشود. همچنین به بیان تأثیرات و کارکردهای روش تدریس نمایشی خواهیم پرداخت.
کلمات کلیدی: تدریس خلّاق ,درس عربی,نمایشنامه ,شعر.
فعالیت خوارج سیستان در دوره عباسیان
فرهنگ عهدی، احمد بازماندگان خمیری
چکیده
خوارج فرقهای اسلامی بودند که در طول نخستین جنگ داخلی مسلمانان (565 – 661) تشکیل داده شد. این گروه از احزاب مخالف در دوره اسلامی بوده اند. تحقیق و بررسی در تاریخ و استفاده از تجربه گذشتگان می تواند احتمال لغزش را کاهش داده و جامعه را به سوی تعالی بکشاند. خوارج قيامهاى متعددى عليه خلفا تدارك ديدند و از اين رو همواره از سوى آنان تحت فشار بودند. آنان سعى كردند تا براى نجات جان خود و مصون ماندن از تعقيب و شكنجه خلفا، در مناطق دوردست قلمرو اسلامى مستقر شوند. سيستان يكى از جمله مناطقى است كه مورد توجه خوارج واقع شده بود. تحقیق حاضر با موضوع فعالیت خوارج سیستان در دوره عباسیان در پی آن است که با مطالعه ای کتابخانه ای و تحقیق در پایگاه های استنادی به جمع آوری مطالبی بپردازند تا بتواند در شناساندن این گروه در تاریخ و فعالیت ایشان در یک دوره خاص بپردازد.
کلید واژه ها: خوارج، سیستان، عباسیان
بررسی ساختار فرهنگی موسیقی پاپ ایران دهه های 70 و80 هجری شمسی
حمیده جعفری
چکیده
موسیقی پاپ یا به عبارتی موسیقی مردم پسند از دهه 50 میلادی با نام راک اّند رول و سپس به اختصار راک از آمریکا آغاز شد.سپس در طی دوره های مختلف به ایران راه یافت..موسیقی پاپ ایران که به نوعی برگرفته از موسیقی غربی می بود از دهه های ۶۰ و ۷۰ ه.ش دچار تغییراتی ساختاری و فرهنگی شد و با توجه به اینکه این تغییرات در این دو دهه ریتمی بومی و فرهنگی ایرانی به خود گرفته بود، در دهه ۸۰ شمسی رو به افول می گذارد. این مقاله با بررسی ریشه های شکل گیری و سطح کیفی و فرهنگی این موسیقی در دو دهه ۷۰ و ۸۰ ه.ش با روش قیاسی-تمثیلی به تحلیل آن می پردازد.نتیجه گیری نهایی با توجه به بسته بودن فضای موسیقی پاپ در دهه ۷۰ ه.ش نشان می دهد که موسیقی پاپ این دهه به مراتب سطح کیفی بالاتر نسبت به دهه ۸۰ ه.ش به بعد داشته است و علت شکل گیری این تغییرات وجود خرده فرهنگ های افراد حامعه و نهادهای غیر متخصص در این عرصه و صرفا سوء استفاده و فکر کردن به جنبه های مادی این سبک از موسیقی می باشد.
کلید واژه: موسیقی پاپ، ساختار فرهنگی، ایران
تاثیر هنر بر خلاقیت و کارآفرینی مردمان جزیره هنگام
لیلا اسلامی
مقطع کاردانی رشته تحصیلی آموزش و پرورش ابتدائی
دانشکده مهارت و کارآفرینی سماء واحد بندرعباس
چکیده :
صنایع دستی در کنار صنعت گردشگری به عنوان یکی از عوامل رشد و توسعه ی اقتصادی می باشد، و نقش آن در اقتصاد چه در سطح جهانی و چه در سطح ملی و به تبع آن در سطح محلی، بسیار درخور توجه است و از آنجایی که تولید صنایع دستی مستلزم استفاده از منابع داخلی میباشد، به جهت افزایش قیمت مواد اولیه و پایین بودن کیفیت تولید در سال های اخیر این صنایع از رونق افتاده و در حال منسوخ شدن می باشد. البته سطح تحصیل، موقعیتهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مردم بومی از جمله عواملی است که بر کیفیت و کمیت این بخش تأثیرگذاشته است. در این تحقیق ضمن شناخت محیط طبیعی، انسانی و اقتصادی مناطق مختلف شهری و روستایی جزیره هنگام ، به عنوان بکرترین جزیره خلیج فارسی که گردشگران دسترسی راحتی به آنجا دارند ، وضعیت کیفی و کمی بخش صنایع دستی، پتانسیل ها و مشکلات و تنگناهای آن در این جزیره، مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و راهکارهایی در راستای تعالی و بهبود نقش صنایع دستی در اقتصاد جزیره هنگام ارائه می شود. در این مقاله روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مصاحبه با بومیان و ساکنان جزیره هنگام بوده است و روش تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی می باشد.
کلید واژه : هنرهای دستی ، یادگیری ، جزیره هنگام و اعتماد به نفس کودکان
تأثیر شغل والدین بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان
مرضیه افروغیان
چکیده:
سطح تحصیلات و فرهنگ خانواده ، همانند سایر عوامل مرثر بر پیشرفت تحصیلی به اشکال مختلف در پیشرفت تحصیلی و یا افت تحصیلی تأثیر می گذارد. نحوه برخورد والدين ، فرزندان برخوردار از نعمت پدر ومادر، تشويق يا تنبيه ومنعيت اقتصادي و محيط عاطفي خانواده، ميزان سواد والدين بر پيشرفت تحصيلي فرزندان خود تاثير بسزايي دارد. و سرنوشت كودك را تغيير داده و در شكوفايي يا پس ماندگي استعداد و هوش او تأثير انكار ناپذيري دارد. يكي از وقايع دردناك كه از مطالعه روي رشد كودكان با توانايي هاي بالقوه يكسان به عمل آمده است. اين است كه رشد و پرورش وكسب اطلاعات در اين كودكان خيلي متفاوت است . كودكاني كه درخانواده هايي تحصيل كرده وفرهنگي بارمي آيند، معمولاً نسبت به كودكاني كه از ين نظر كمتر حمايت شده اند، پيشرفت مداوم و پيوسته تري دارند.
کلید واژه: اشتغال مادران، افت تحصیلی، بی سوادی والدین، پیشرفت تحصیلی
مطالعهای بر افت تحصیلی دانشآموزان در دوران کرونا
منصوره بازیاری
چکیده:
همه ما میدانیم دانش آموختن حضوری یکی از بهترین شیوه ها برای بهره بردن از علم است اما در طی چند سال اخیر با شروع ناگهانی کویید-۱۹ در سرتاسر جهان نه تنها جامعه پزشکی بلکه سیستم آموزشی را دچار بحران عظیمی کرد. زیرا این بیماری به سبب ماهیت ناشناخته اش توان این را دارد که در افراد ترس و استرس نگرانی را ایجاد کند، مخصوصا اینکه دانش آموزان و کودکان از این رفتار بیشتر در خطر هستند.
واژگان کلیدی: افت تحصیلی، دانش آموزان، کرونا
تأثیرهنر نقاشی با خاکهای رنگی برمعیشت مردم جزیره هرمز
مرضیه حاتمی گوربندی
دانشجوی کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت وکارآفرینی سما بندرعباس
چکیده
مسئله کسب درآمد در جامعه امروز یکی از ضرورت های اصلی برای زندگی محسوب می شود و از نظر فردی واجتماعی بسیار حائز اهمیت بوده، چه بسیار کسانی که از آثار هنری برای معیشت خود بهره گرفته اند. هنر نقاشی هم یکی از راه های کسب درآمد برای معیشت است. نقاشی انواع مختلفی دارد که یکی از نوع آن نقاشی با خاک است. جزیره هرمز یکی از جزایر 14 گانه استان هرمزگان به منظور توسعه معیشت، توانسته با هنر نقاشی باخاک بر معیشت مردمان ساکن جزیره ایجاد کند. در این راستا مطالعه حاضر با هدف تاثیر هنرنقاشی باخاک بر معیشت مردم در بین ساکنین جزیره هرمز انجام شد.
واژگان اصلی: هنرنقاشی، خاکهای رنگی، معیشت مردم، جزیر هرمز
تأثیر قهرمانان انیمیشن یا کارتون بر الگو های رفتاری کودکان
نگین درزهای
دانشجوی کاردانی رشته آموزش و پرورش ابتدائی دانشگاه آزاد مهارت و کارآفرینی سما بندرعباس
چکیده
یکی از عوامل موًثری که در شکل گیری شخصیت کودکان و نوجوانان بسیار حائز اهمیت می باشد ،کارتون یا انیمیشن ها و الگو پذیری کودکان و نوجوانان از قهرمانان این انیمیشن ها است.کارتون ها بخاطر مجموعه پیام هایی که به مخاطب خود می رسانند بسیار باارزش هستند ،ِلذا با توجه به وسعت و تنوع موضوعی آن ها را به دسته های مختلف جهت سنین متفاوت تقسیم بندی می کنند .کودکان و نوجوانان همواره بخاطر جذابیت زیاد،از کارتون ها و انیمیشن ها تاثیر می پذیرند و با همانند سازی رفتار و حرکات، به دنبال تقلید از آن ها هستند.
کلمات کلیدی: کارتون، انیمیشن، کودکان
عوامل موثربر رضايت شغلي و امكان ارتقاي شغلي زنان شاغل استان هرمزگان
رابعه دوستعلی زاده
دانشجوي كارداني آموزش و پرورش ابتدايي- دانشكده مهارت و كارآفريني سما بندرعباس
چکیده
در سالهای اخیر اشتغال زنان و مسایل مرتبط با آن به عنوان یکی از حوزه های تحقیقاتی در جامعه شناسی, روانشن اسی اجتماعی, مدیریت و اقتصاد مطرح شده است. نگرش نسبت به اشتغال زنان و تواناییهای شغلی آنها معمولا به عنوان مانع ورود زنان به بازار کار و نبود موفقیت آنها پس از ورود مطرح می شود. از سوی دیگر مسایلی نظیر میزان رضایت شغلی و امکان ارتقای شغلی بویژه برای زنان به عنوان دو حوزه مهم در جامعه شناسی کار و مشاغل مطرح می شود. و از آنجايي كه عواملی همچون تعداد اعضای خانواده, نگرش نسبت به اشتغال زنان, وضعیت تاهل, میزان حقوق و وضعیت اقتصادی خانواده بر رضایت شغلی زنان تاثیر داشته است و متغیرهای نوع سازمان محل کار و وضعیت استخدام نیز بر امکان ارتقای شغلی زنان تاثیرگذار بوده است.
كليدواژه: عوامل فرهنگی- زنان شاغل- بخش دولتی- رضایت شغلی- ارتقای شغلی
نقش هنر برسلامت روان دانش آموزان (کودکان)
حلیمه دوستعلی زاده
چکیده
بخش مهمی از آگاهی و توانایی های یک دانش آموز وابسته به تجربیاتی است که از حضور در محیط اطرف به دست می آورد. بنابر این محیط باید محرک و علل یادگیری، خلاقیت و فرآینده حل مسئله باشد. در عین حال نیازمند آن است که امنیت و آسایش روانی و جسمانی دانش آموز را تأمین کند. تا دانش آموز بدواند فارغ از عوامل بازدارنده و کاهنده تمرکز، فکرش و سلامت روانی اش را پرواز دهد و تجربه جدیدی کسب کند. دانش آموز به کمک هنر و درک آن به آثار هنری بسیار عالی و بینش نو دست یابد و یا حتی چیز های فراتر از دنیای واقعیت و ملموس را تجربه کند و سلامت روانی خود را افزاش دهد.
کلیدواژه: هنر_سلامت روان _دانش آموز
بررسی مراسم حنا در عروسی مردم روستای کنارترش
نسرین ذاکری
چکیده:
مراسم حنا روستای کنار ترش دو شب می باشد، خانواده عروس از قبل لباس های به رنگ سبز و قرمز برای خود و عروس آماده می کنند و تشک و بالش گلابتون دوزی برای زیر پای عروس و داماد برای حنا زدن دارند که خانواده داماد با ساز و دهل چمدان های آماده به خانه عروس می برند.
کلیدواژه : مراسم، عروسی، داماد ،حنا، لباس
تأثیر تحصیلات والدین بر دانش آموزان ابتدایی در دوره کرونا
امالبنین رنجبری
دانشجوی کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کارآفرینی سما بندرعباس
چکیده
به دنبال همه گیری ویروس کووید ۱۹ شروع آموزش مدارس به شیوه مجازی در مدارس ایران شروع شد که این امر مضرات و فواید گوناگونی به همراه داشت . در دنیای امروز پیشرفت تحصیلی یکی از دغدغه های همیشگی والدین است و در این امر از فرزندان خود انتظاراتی را دارند که کرونا رسیدن به پیشرفت را کمی چالش برانگیز کرد . موفقیت یا عدم موفقیت تحصیلی عوامل متعددی دارد بدیهی است که مهم ترین نقش را خود دانش آموز دارد اما خانواده و آموزگار چه در دوره کرونا و پسا کرونا هم نقش مهمی را ایفا میکنند. به نظر می رسد در دوره کرونا نقش والدین در تحصیلات فرزندان و همچنین سطح تحصیلات آنها در کمک به فرزندان پررنگ تر شده است که در ادامه پژوهش به آن می پردازیم.
کلمات کلیدی : تحصیلات، والدین، دانش آموزان، دوره کرونا، فرزندان
تأثیر نمایش موسیقیایی در استفاده از تغذیه سالم در یادگیری
آرزو رنجبری
مقطع کاردانی رشته تحصیلی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کارآفرینی سما واحد بندرعباس
چکیده :
امروزه در مبحث آموزش و قدرت یادگیری افراد به جنبه های مختلفی پرداخته می شود که تغذیه سالم یکی از این فاکتورهاست . موسیقی به عنوان یک هنر می تواند در هر عرصه ای کاربرد داشته باشد . به طور مثال می توان گفت تئاتر و نمایش های خیابانی با موزیک نسبت به دوره ای که این فعالیت ها به صورت صامت اجرا می شد مخاطبان بیشتری پیدا کرد . رستوران ها و کافه هایی که دارای اجرای موسیقی هستند نیز مشتریان بیشتری دارند و افرادی که در این اماکن برای خوردن غذا می روند اشتها و میل بیشتری دارند . می توان افراد بسیاری را دید که در حین مطالعه تمایل به شنیدن موسیقی از خود نشان می دهند و این کار تمرکز آنها را برای یادگیری بیشتر می کند.
کلیدواژه ها : موسیقی ، تغذیه سالم و مفید ، یادگیری
تأثیر رنگ بر یادگیری کودکان
مهدیه زاهری
دانشجوی کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کارآفرینی واحد سما بندرعباس
چکیده
رنگ یکی از اجزای اصلی زندگی انسان است و بخشی از رفتار روزمره ما در زندگی توسط رنگ های موجود در محیط اطرافمان تعیین می شود. لباسی که می پوشیم رنگ هایی که بر روی دیوار و یا میز ما در محل کار و یا منزل به کار رفته اند ، اتاق خواب و غیره همگی تاثیر مستقیم بر رفتار ما دارند. رنگ بر روی یادگیری و تاثیر آن بر ذهنیت کودک میتواند نقش مهمی داشته باشد به این صورت رنگ های اصلی مانند قرمز،سبز و آبی و میتواند در سریع یاد گرفتن نقش داشته باشد. به این شکل که کودک همیشه به دنبال دنیای رنگی برای خود بوده است و این تاثیر هم می تواند در سریع یاد گرفتن نقش داشته باشد . رنگ ها برای تقویت عملکرد حافظه ما مهم هستند، با استفاده از رنگ های مناسب می توان دامنه توجه هر کودکی را تقویت کرد.
واژه های کلیدی: رنگ، یادگیری، کودکان
تأثیر یادگیری قرآن بر تقویت ملی و فرهنگی کودکان ایرانی اسلامی
سامان سفاری
دانشجوی کاردانی آموزش ابتدایی دانشگاه آزاد سما هرمزگان
چکیده
خداوند متعال و خالق انسان که بر ابعاد وجودی انسان اشراف کامل دارد، برای رشد معنوی و روحی و همچنین سعادتمندی انسان در زندگی دنیوی و اخروی دستورالعمل هایی در کتاب آسمانی (قرآن)ارائه نموده است و لذا بهتر است که آموزش آن از دوره کودکی صورت بگیرد زیرا در این دوره شکل گیری شخصیت و تاثیر پذیری آن بسیار زیاد است و لذا هر چه ارتباط با این کتاب از دوران کودکی صورت بگیرد ارتباط انسان با خدا بیشتر می باشد و در آینده با جوانان سروکار خواهیم داشت که علاوه بر آرامش روحی و روانی سرشار از علوم و مفاهیم دینی و علوم و مفاهیم دین و اخلاقی هستند که می توانند این آرامش را که از قرآن و ارتباط با خداوند کسب کردن به کل جامعه انتقال دهند
واژگان کلیدی:قرآن،کودکان،تربیت دینی
تحلیلی بر تأثیر هنر درکاهش استرس دانشآموزان ابتدایی
فاطمه عبدالهی سفتوک
دانشجوی کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کارآفرینی سما بندرعباس
چکیده
امروزه دانش آموزان به دلیل نقش مهمی که در اداره آینده کشور به عهده دارند و میدان اصلی به شمار می روند. بنابراین سلامت جسم و روان آنها با سلامت خود و کشور ارتباط مستقیم دارد. دوره ابتدایی دوره پر تنش در زندگی دانش آموزان است، چرا که نه تنها جسم بلکه روح و روان دراین دوره دچار تحول میشود. استرس و اضطراب احساس ناخوشایندی است که گاهی با آن مواجهه می شویم. این احساس در حقیقت واکنشی است نسبت به رویدادها و شرایط دلهره آوری که در زندگی فرد ایجاد میشود. بنابراین این احساس هم جنبه ادراکی دارد و هم واکنش فیزیولوژیکی با خود به همراه دارد در واقع ما اضطراب راهم در ذهن و هم در جسم خود تجربه می کنیم. یکی از راهکارهایی که باعث کاهش استرس در کودکان وجود دارد تاثیرات هنر است. هنر از گذشته تا به الان جز ارکان اصلی زندگی بشر به شمار می رود و پرداختن به هنرهای مختلف می تواند از نظر روحی تاثیرات مفیدی برروی افراد به خصوص دانش آموزان بگذارد. هنر زمینه ساز ثبت تجربیات بشر است. فعالیت هایی مانند قصه درمانی، موسیقی، نمایش، بخشی است که می تواند به شما در کاهش و درمان استرس کودکان کمک کند و احساس آرامش روحی ایجاد کند.
واژگان کلیدی: هنر، استرس، دوره ابتدایی، دانش آموزان.
مطالعه تطبیقی بر عملکرد فارغالتحصیلان دانشگاه آزاد و دانشگاه فرهنگیان
نیلوفر عوض زاده
دانشجوکاردانی رشته آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کار آفرینی سما بندرعباس
چکیده
هدف ازپژوهش حاضرمطالعه تطبیقی برعملکرد فارغ التحصیلان دانشگاه فرهنگیان ودانشگاه آزاد میباشد آموزش وپرورش سرمایه نسل امروز وآینده است وآن را میتوان مادر سایر علوم و فعالیت ها دانست زیرا پیش رفت وترقی درهرعرصه ای از حیات انسانی مستلزم پرورش وظهورانسان های است که بتوانند دستاوردهای آن حوزه ی خاص از معرفت بشری را وسعت ببخشد. تعلیم و تربیت،پرورش چنین انسان های را برعهده دارند. همچنین آموزش و پرورش به عنوان ابزاری قدرتمند توانایی های متعددی به نیرو های انسانی میبخشد و موجبات افزایش قدرت و بازدهی آنان را فراهم می آورد.معلمان زیادی در آموزش و پرورش درحال خدمت هستند اما در این عرصه با چالش ها و تفاوت هایی رو به روهستند از نظر شما چرا برخی افراد فکر میکنند معلمانی که از دانشگاه فرهنگیان فارغ التحصیل شدن تا معلمانی که از دانشگاه آزاد فارغ التحصیل شدند در عملکرد به هنگام تدریس و آموزش با یکدیگر متفاوت ؟ در حالی که این عزیزان با تلاش وامکانات به نسبت مساوی درحال تحصیل و دانش آموزی بودند ومیزان موفقیت در تدریس بر پایه تجربه و مهارت،علاقه وعشق به تدریس می توان گذاشت البته که هر آموزش درهرمکان علمی دانشگاهی دارای مزیت ها ومعایبی هستند.
کلمات کلیدی : مطالعه، فارغالتحصیلان، دانشگاه آزاد، دانشگاه فرهنگیان
بررسی و نقش انيميشن بر یادگیری کودکان
مرضیه محمد حسینی
دانشجوی کاردانی آموزش و پرورش ابتدایی
دانشکده مهارت و کارآفرینی واحد سما بندرعباس
چکیده
انیمیشن تصاویر متحرکی است که کودکان را به سمت خود سوق می دهد و از شخصیت های تخیلی ساخته شدهاست که این شخصیت ها ذهن کودک را در بر میگیرد و باعث می شود که کودک رفتارهای خوب یا بدی را که می بیند تقلید کند. انیمیشن کودکان باید ساده، پرهیجان و در عین حال آرامش بخش باشد و این دقیقا چیزی است که در روح کودک وجود دارد. کودکان به خاطر جذابیت زیادی که انیمیشن ها دارند از آن ها تاثیر می پذیرند و باعث میشود که خیلی زود یادگیری را شروع کنند و در شکل گیری شخصیتشان بسیار موثر و حائز اهمیت می باشد. انیمیشن تاثیر مستقیم در ذهن کودک دارد چون ذهن در حال رشد است و نسبت به همه چیز کنجکاوی و یادگیری بیشتری دارد و همچنین باعث افزایش فعالیت ذهنی و فیزیکی در کودکان میشود.
واژههای کلیدی: انیمیشن، یادگیری، کودکان
تأثیر نمایش بر هوش مالی کودکان
ندا مهربان
چکیده:
حتماً شما به عنوان والدین، بارها از خود پرسیدهاید که چگونه میتوانیم به ثروتمند شدن کودکمان در آینده کمک کنیم؟ چه طور او میتواند به فردی موفق و ثروتمند تبدیل شود؟ چه طور هوش مالی کودک مان را تقویت کنیم؟ هوش مالی از جمله مفاهیم مهمی است که با شناخت و آموزش آن به کودکانمان از سنین پایین میتوانیم آینده او را تضمین کنیم. اگرچه میتوان در هر سنی یاد گرفت که چگونه امور مالی خود را مدیریت کنیم، اما بهتر است این کار را از سنین پایین انجام دهیم. درک سواد مالی برای کودکانمان مانند یادگیری یک زبان جدید است و برای آیندهشان نقش حیاتی دارد. زیرا ما در دنیایی زندگی میکنیم که بر اساس سیستم پولی عمل میکند. به همین منظور باید به طور ماهرانهای آن را به کودکانمان آموزش دهیم. هوش مالی ضعیف اغلب منجر به اتخاذ تصمیمات مالی ضعیف، خرج کردن بیش از حد، و ایجاد مقادیر زیادی بدهی در آینده میشود. مهم این است که کودکانمان درست همانطور که یاد می گیرند بر رفتار خود کنترول داشته باشند، تا حدودی بر سرنوشت مالی خود نیز کنترل داشته باشند. هدف از آموزش این مهارت آن است که بچهها سواد مالی خود را زودتر بهبود بخشند، به طوریکه خود را به عنوان بزرگسالان عاقل آینده قرار دهند که قادر به مراقبت مالی از خود و دیگران بدون بدهی هستند.
کلید واژه: نمایش- هوش مالی- کودکان
تأثیرات عدم آموزش تعالیم دین در تربیت کودکان هرمزکان
معصومه ناصری
چکیده:
کودک تجربه کافی در زندگی ندارد و برای همین او بر اساس ظواهر تصمیم میگیرد،اگرکسی به او محبت کند او را دوست خود میداند و اگر کسی اورا از چیزی منع کند او را دوشمن خود می پندارد، تعالیم دین را باید با زبان کودکی با آن آنوزش داد همانطور که برخی از فرهنگ های کشور با زبان کودکی کودک را منحرف میسازند، کودکان امروز آینده سازان شهر و کشور هستند.
واژگان کلیدی: تعالیم دین ، هرمزگان، کودکان
تأثیر بازیهای رایانهای برروی اخلاق و رفتار نوجوانان
فاطمه ریسی پور
چکیده
هدف ازاین پژوهش برسی تاثیربازی های رایانه ای بررفتارنوجوانان است.بازی های رایانه ای یکی ازسرگرمی های نوجوانان است بازی های بسیارمهیج نوجوان راتاساعت ها درمقابل نمایشگرقرارمی دهد ونوجوان رابه تخیلات فرومی برد.بسیاری ازاین بازی های مهیج دارای خوشونت می باشد که عوارض نامطلوبی ناشی ازاین بازی ها برروی رفتارنوجوان دارد.
کلید واژه :بازی_ نوجوان_ رایانه_ کودکان
پیامد های کرونا بر نوشتن آموزشی املا
راضیه جشان
چکیده
مسئله خواندن نوشتن یکی از اختلال های یکی یادگیری در دوران دبستان است املا نوشتن و روخوانی کردن کتاب یکی از تاثیر گذار ترین روش هایی است که بر روی نوشتن دانش آموزان تاثیر میگذارد و باید در دوره دبستان ب خصوص کلاس اولی ها با تمام روش های املا نوشتن بر روی خاک، آرد با دانش آموزان کار شود چون دانش آموزان ب صورت های متفاوت علاقه بیشتری نشان میدهند و ب صورت مشتاقانه کار میکنند. گوش دادن به همراه نوشتن میتواند تاثیر یادگیری را دوچندان کند تلفظ حروف س و ص وث و همچنین ذ .ز. وظ در فارسی یکسان است از این رو وقتی کودک کلمه صید و سید را میشنود از نظر تلفظ یکسان میشنود ولی باید هر کدام را به دو شکل بنویسد. برخی حروف در فارسی ادا نمیشوند ولی باید نوشته شوند مانند واو خواهر و خواهش ما در این مقاله سعی بر آن داریم که تمام چیز ها و روش هایی که بر روی نوشتن و خواندن بچه ها تاثیر گذار است را برسی کنیم.
کلید واژگان: کرونا، نوشتن، املا
تحلیلی بر رنگ های متنوع گل های شلوار بندری
شقایق یارالهی
آموزش ابتدایی
چکیده
استان هرمزگان در جنوب ایران و درحاشیه دریای خلیج فارس وعمان قرار دارد بانوان هرمزگانی پوشش مخصوص به خود را دارا میباشند. که از حاشیه های خلیج فارس و کشورهای هند و پاکستان گرفته شده است شلوارهای بانوان هرمزگانی از طرح های گل ها که از انواع رنگ ها آمیخته شده است. تحقیق حاضر تحلیلی بر رنگ های موجود بر گل های شلوار بندری زنان هرمزگانی ميباشد.
کلید واژگان: رنگ، گل، شلوار بندری.
توسعه یعنی کدام کودک موفق خوش حال یا خوشبخت
مبینا بنا زاده
مقطع کاردانی ناپیوسته
چکیده
آموزش مهارت های زندگی به کودکان یکی از مهمترین اولویت های تربیتی به کودکان محسوب می شود. این کارها یکی از وظایف اصلی والدین به حساب می آید. در واقع این کارها جزو تربیت فرزندان است. به صورت معمول بچه ها در سنین کوچک از پدر و مادر خود خود الگو می گیرند. در ابتدای این کار باید با مهارت های زندگی کودکان به صورت کامل آشنا شوید. در این راه پدر و مادر ها باید با یک روانشناس حرفه ای نیز مشورت کنند. همچنین مشاوران کودک مختلفی برای این کار وجود دارد. البته کودکان باید در این راه خود علاقه نیز نشان دهند. آموزش مهارت های زندگی به کودکان موجب زندگی بهتر آن ها در آینده می شود. در ادامه این مقاله شما را با ارتباط با دیگران، مهارت زندگی و موارد مرتبط با دیگران آشنا می کنیم.
کلمات کلیدی: توسعه کودک – کودک موفق – کودک خوشبخت – کودک خوشحال
تحلیلی بر شیوه تدریس آموزگاران جدیدالورود در درس هنر پایه ابتدایی
هدی داوند
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی شیوه ی تدریس آموزگاران جدید و اهمیت آن ها به درس هنر انجام گرفته است،چرا که درس هنر، بر خلاف اهمیت کمی که متاسفانه در سیستم آموزشی کشورمان دارد برای ارتقای ذهنی و بهبود یادگیری دانش آموزان بسیار مهم است. از لحاظ روانشناسی ، هنر ارتباط مستقیم با روح و روان دانش آموزان دارد، چرا که در زنگ هنر سعی میکنند احساسات خود را در قالب نقاشی و کار های هنری دیگر نشان دهند . در این پژوهش اهمیت درس هنر در آموزگاران سنجیده می شود و چگونگی تدریس آن ها و اهداف آموزش درس هنر به دانش آموزان بررسی می شود.
تأثیر فرهنگ و هنر تعلیم و تربیت کودکان
مینا غلامی
چکیده :
در حال حاضر اغلب فعالیت های هنری و ادبی برای کودکان چه در مدارس و چه در مراکز و کانونهای تربیتی بیشتر تحت تأثیر شکل اجرا است اکثر مربیان بر این باورند که هنر برای سرگرمی یا لذت بچه ها می باشد در حالی که هنر یکی از بهترین واسطه های لایق برای تربیت کودکان می باشد هدف های تربیتی و پیام های مورد نظر برای مخاطبان اگر براساس هنر باشد به نیکو ترین و ماندگارترین شکل بر جان و دل کودکان اثر خواهد گذاشت بنابراین مربیان پرورشی باید با شناخت دقیق هنرهای مختلف و مجهز شدن به مهارت های لازم از این ابزار برای ابلاغ و پیاده کردن ارزشهای متوالی و تربیتی مورد نظر خود سو جویند در غیر این صورت تعلیم و تربیت به بیراهه کشیده می شود و سود جویان به اهداف شوم خود خواهند رسید .
واژگان کلیدی : کودکان ، هنر ، هدف تربیتی
مطالعهی نقش ستاره هشتپر(شمسه) به عنوان بنمایهی اسلامی در نقاشی معاصر
(نمونه مطالعاتی پژوهش دو اثر از نقاشیهای ایرج اسکندری)
افسانه اسمعیلی، مسعود کاظمی
کارشناس ارشد پژوهش هنر، دانشکدهی هنر ادیان و تمدنها، دانشگاه هنر اصفهان
دکترای پژوهش هنر، تاریخ تحلیلی و تطبیقی هنر اسلامی، دانشکده هنر، دانشگاه شاهد.
چکیده
هنر اسلامی، تجلی مفهوم «وحدت در کثرت» در آثار آن دسته از هنرمندانی است که جلوههای متنوعی از مفهومی واحد را در هنرهای مختلف، خلق و آثاری حیرتانگیزی در برابر چشم مخاطبان خود قرار دادهاند. در این میان نگارگری به عنوان یکی از شاخههای مهم و کامل هنر اسلامی از نقوش هندسی بهخصوص نقشمایهی ستاره هشتپر که بیانگر روشنایی نور الهی و رجعت به عالم توحید هستند، بسیار استفاده کرده است. با توجه به تأثیرات موضوعی و ساختاری نگارگری بر نقاشی معاصر، این نقشمایه در نقاشی نوگرای ایران نیز تعمیم یافته است و در آثار هنرمندانی نظیر ایرج اسکندری قابل مشاهده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل چگونگی نمایش ستاره هشتپر در نگارگری گذشته و چگونگی بروز آن در آثار ایرج اسکندری، هنرمند معاصری که وجوه زیباییشناسانه هنر اسلامی در آثارش متجلی است، میباشد. همچنین در پاسخ به پرسش اصلی که عبارت است از: ستارهی هشتپر به عنوان بنمایهی اسلامی در نقاشی نوگرای ایران و آثار ایرج اسکندری دارای چه جایگاهی است؟ این نتیجه حاصل شد که ایرج اسکندری، با به کارگیری اندیشه تصویری و بهرهگیری از مؤلفههای هنر اسلامی مانند ستارهی هشتپر در آثارش، قالبی تازه و ساختاری نوین را ارائه کرده است و با تعمیم به دیگر آثار خود و تأکید بر آن نقشمایه، در القاء این بنمایهی اسلامی به مخاطب موفق عمل نموده است. مقالهی حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات با جستجو در منابع کتابخانهای و مصاحبه انجام شده است.
واژگان کلیدی: ستاره هشتپر، شمسه، هنر اسلامی، نقاشی معاصر، ایرج اسکندری.
بررسی و مطالعه نقوش محراب های زرین فام ایلخانی
سید محمد میرشفیعی، معصومه علیزاده اصل
چکیده
محراب: فرورفتگی خاص داخل دیوار طرف قبلۀ مساجد. فرورفتگی خاص داخل دیوار طرف قبلۀ مساجد که امام برای نمازگزاران در آن یا مقابل آن میایستد و نمازگزاران پشت سر وی قرار میگیرند. در صدر اسلام فقط علامتی بر این دیوار میگذاشتند که نمایندۀ قبله باشد، ولی با پیشرفت اسلام و تأثیر تمدنهای ایرانی و رومی تفننهایی در ساختن مسجد و متعلقات آن و از جمله محراب پیدا شد.
محراب در دین اسلام اهمیت داشته وهنرمندان ایرانی هم با استفاده از متریال های متفاوت و مختلف دست به ساخت محراب ها زدند.کاشی های زرین فام با آغاز قرن 7 ق به تزئین محراب ها راه پیدا کردند این شاهکار های به جا مانده ازاعصارخوارزمشاهی ،مغول ،ایلخانی حتی تیموری نشان دهنده اوج به کارگیری تکنیک های تزیینی برای ساخت محراب ها هستند . از میان نمونه های به جامانده از دوره های اسلامی محراب های زرین فام ایلخانی از کثرت و تنوع بیشتری برخوردارند و شاخص ترین آنها محراب های خاندان ابوطاهر کاشانی، آستان قدس رضوی ، موزه هنرهای اسلامی است شاخصه تزیینی این محراب ها کتیبه ها ،خط نوشته های قرآنی ونقوش گیاهی است. این پژوهش سعی دارد با مطالعه و تحلیل نقوش محراب های زرین فام ایلخانی بر اساس این نقوش به بازخوانی و طراحی محراب جدید با برگرفته از نقوش محراب های ایلخانی دست پیداکند.در این پژوهش این سوال مطرح میشود که تزیینات ونقوش محراب های ایلخانی دارای چه ویژگی هایی میباشد ؟
واژگان کلیدی:محراب ، زرین فام ، نقوش گیاهی ، سفال ایلخانی
بررسی فرم بال های فرشتگان در معراج نامه ی شاهرخی
فرشته رحمانی
عضو هیئت علمی دانشگاه فنی و حرفه ای دختران بیرجند، کارشناس ارشد پژوهش هنر
چکیده:
نقاشی فرشته، حاصل دریافت های مذهبی، اساطیری و تخیلی یک هنرمند به شمار می رود، که از دیرباز ایرانیان این انسان های بالدار و موجودات خارق العاده را در نگاره های خود با ترکیبی از سنن دینی، که خاص فرهنگ ایرانی است، در پی به وجود آوردن این فضای ذهنی بوده اند.
معراج پیامبر یکی از موضوعاتی به شمار می رود که مورد توجه هنرمندان بوده، و فرشته با بال هایی متفاوت در هر دوره خود نمایی می کند.
معراج نامه ی شاهرخی یکی از شاهکارهای مکتب هرات به شمار می رود که در آن بال فرشتگان، در مقایسه با دوره های قبل با تزئینات بیشتر ترسیم شده است. همچنین در این کتاب فرم بال ها با توجه به مقام و مرتبه فرشتگان متفاوت است. مثلاً؛ جبرئیل که جایگاهی والاتر از دیگر فرشته ها دارد، بال او بزرگتر و با تزئینات بیشتر مشاهده می شود.
در این پژوهش نظری و تحقیق توصیفی که به روش کتابخانه ای و عکسبرداری جمع آوری شده، عنصر بال فرشتگان را در معراج نامه ی شاهرخی با توجه به مقام و مرتبه آنها مورد بررسی قرار می دهیم.
واژگان کلیدی: مکتب هرات، معراج نامه ی شاهرخی، فرشته، بال
تحلیل و بررسی نقش پرنده در پارچه های دوره اسلامی (مطالعهی موردی پارچه های دورهی صفوی)
نرگس هاشمی دهقی، سیده پونه حسینی
دانشگاه مازندران(مسئول)، دانشگاه مازندران
چکیده
پارچههای زیبا و باشکوه همواره از محصولات ارزنده و با اهمیت مشرق زمین بوده است. که میتوان قدمت پارچه بافی در ایران را به هزارههای پیش از میلاد بیان کرد. دورهی صفوی اوج استفاده از نقوش در هنر پارچه بافی است. علاوه بر این، در این دوره، طراحی و تزیینات در آثار، به نهایت دقت و ظرافت خود میرسد. که یکی از مهمترین نقوش و نمادهای بهکار رفته بر روی پارچههای دوره صفوی نقش پرنده است، که مفاهیم نمادین و اساطیری خاصی را در خود جای داده است. که به دلیل علاقه وافر حکام صفوی به پوشاک و تجمل گرائی، باعث افزایش رواج نقش پرنده را این دوره را شاهد هستیم. در این پژوهش سعی بر آن است که ضمن مطالعه موردی نمونههای برجای مانده، علل توسعه پارچهبافی در دوره صفوی و به بررسی نقش و مضامین پرنده در پارچههای به کار رفته در دوره اسلامی پرداخته شود. مسئلهای که در این پژوهش مطرح میشود این است چه امری باعث خلق نقش پرنده در پارچههای دورهی صفوی شده است؟ از اینرو پژوهش حاضر در تلاش است که با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانهای تدوین شده، با هدف نقش پرنده وکشف آن در هنر پارچهبافی به معرفی، شناخت و بیان مفاهیم نمادین مورد تحلیل و بررسی قرار میدهیم. نتیجه پژوهش حاکی از این است که استفاده از ترسیم نقش پرنده در پارچه های دوره اسلامی علاوه بر اینکه جنبهی زیبایی و تزئین داشتهاند، عنصری با معانی نمادین و باورها و اعتقادات گذشتگان را در خود جای داده است.
کلیدواژهها: نقش پرنده، دوره اسلامی، پارچهبافی، دوره صفوی
تاثیر نقش یادگیری شاهنامه فردوسی بر آموزههای ایرانی-اسلامی دانش آموزان دوره
ابتدایی
مونا نوروزی
کارشناسی ارشد تاریخ ایران دوره اسلامی – آموزگارمقطع ابتدایی
چکیده
شاهنامه، آفرینش اشعار حکیم بزرگ، ابوالقاسم فردوسی است که یکی از تاثیرگذارترین کتب ادبی در نگهداشت و مانایی زبان فارسی در طول تاریخ ایران اسلامی بوده است. خوانش اشعار شاهنامه نسل به نسل به صورت شفاهی یا مکتوب بر اهمیت این اثر در بستر جامعه ی ایرانی افزوده است.
امروزه نظام آموزشی ایران اسلامی کوشیده است با به کارگیری از داستان های اساطیری، پهلوانی، حماسی، ملی و… از شاهنامه ی فردوسی در کتب درسی، گامی ارزنده در پاسداشت و استمرار زبان فارسی بر دارد و بر یادگیری و دانش آموزه های ادبی در حیطه ی شاهنامه خوانی در میان دانش آموزان تلاش کند. این اقدام مهم، از پایه های ابتدایی در نظام آموزشی برنامه ریزی شده است.
پایهی ابتدایی به سبب نخستین مقطع در امر آموزش مهارت های اساسی زبان آموزی از جمله خواندن و نوشتن، از اهمیت و حساسیت بسیاری برخوردار است و نقش مهمی را یادگیری، درک مطلب، شناخت و اندیشه در دانش آموزان ایجاد می کند. لذا پژوهش حاضر کوشیده است به تاثیر یادگیری شاهنامه فردوسی بر آموزه های ایرانی- اسلامی دانش آموزان ابتدایی بپردازد.
واژگان کلیدی: شاهنامه فردوسی، پایه ابتدایی، یادگیری، کتاب فارسی.
تاثير لالايي بر تربيت كودكان
سیده فاطمه حسینی دهستانی
دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی دبستان پسرانه سما شعبه یک بندرعباس هرمزگان ایران
ﭼﮑﯿﺪﻩ :
ﺍﻣﺮﻭﺯﻩ ﺷﺎﻫﺪ ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ ﺭﻭﺯﺍﻓﺰﻭﻥ ﺯﻧﺪﮔﯽ ﻭ ﻭﺭﻭﺩ ﺑﻪ ﺭﺳﺎﻧﻪ ﻫﺎﻱ ﺟﺪﯾﺪ ﺩﺭ ﺯﻣﯿﻨﻪ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﻫﺴﺘﯿﻢ ﻭﻟﻲ ﻫﯿﭻ ﮐﺪﺍﻡ ﺍﺯ ﺁﻧﻬﺎ ﺗﻮﺍﻥ ﺭﻗﺎﺑﺖ ﺑﺎ ﺍﻭﻟﯿﻦ ﺷﯿﻮﻩ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﯾﻌﻨﯽ ﻻﻟﺎﯾﯽ ﻭ ﻗﺼﻪ ﮔﻮﯾﯽ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ. ﻻﻟﺎﯾﯽ ﻭ ﻗﺼﻪ ﮔﻮﯾﯽ ﻫﻨﺮﯼ ﺍﺭﺯﺷﻤﻨﺪ ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺭﺍﺑﻄﻪ ﻋﺎﻃﻔﯽ ﻣﯿﺎﻥ ﻣﺎﺩﺭ ﻭ ﮐﻮﺩﮎ ﺭﺍ ﺍﺳﺘﺤﮑﺎﻡ ﻣﯿﺒﺨﺸﺪ ﺑﻠﮑﻪ ﺩﺭ ﺗﻘﻮﯾﺖ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩ ﺑﻪ ﻧﻔﺲ، ﯾﺎﺩﮔﯿﺮﯼ ﺯﺑﺎﻥ موثر است .ﺭﺷﺪﻻﻟﺎﯾﯽ ﻫﺎ ﺩﺭ ﺯﻣﺎﻥ ﻫﺎﯼ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺩﻭﺭ ﭘﺪﯾﺪ ﺁﻣﺪﻫﺎﻧﺪ؛ ﺍﮔﺮ ﺑﮕﻮﯾﯿﻢ ﻫﻤﺰﺍﺩ ﺑﺸﺮﻧﺪ ﯾﺎﻭﻩ ﻧﮕﻔﺘﻪ ﺍﯾﻢ. ﺯﯾﺮﺍ ﺍﯾﻦ ﺁﻭﺍﺯﻫﺎﯼ ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﻧﺎﺏ ﺗﺮﯾﻦ ﻭ ﺯﻻﻝ ﺗﺮﯾﻦ ﭘﯿﻮﻧﺪﻫﺎﯼ ﻣﻬﺮﻭﺭﺯﯼ ﻣﺎﺩﺭ ﻭ ﮐﻮﺩﮎ ﺭﺍ ﺑﺎﺯ ﻣﯽ ﺗﺎﺑﻨﺪ ﻭ ﺍﯾﻦ ﻣﻬﺮﻭﺭﺯﯼ ﻫﺎ، ﺑﯿﻬﯿﭻ ﮔﻤﺎﻧﯽ، ﺍﺯ ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﮐﻮﺩﮎ ﻭ ﻧﺨﺴﺘﯿﻦ ﻣﺎﺩﺭ ﺁﻏﺎﺯ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ، ﺩﺭ ﺟﻮﯾﺒﺎﺭ ﺯﻣﺎﻥ ﺟﺎﺭﯼ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺗﺎ ﺑﻪ ﺍﻣﺮﻭﺯ ﭘﯿﺶ ﺁﻣﺪﻩ ﺍﺳﺖ ﺍﺯ ﭘﻨﺠﺮﻩ ﯼ ﻻﻟﺎﯾﯽ ﻫﺎ، ﺑﻪ ﺳﺎﺩﮔﯽ، ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺩﺭﻭﻥ ﺧﺎﻧﻪ ﯼ ﺩﻝ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺭﺍﻩ ﯾﺎﻓﺖ ﻭ ﺁﺭﺯﻭﻫﺎ ﻭ ﺧﻮﺍﺳﺘﻪ ﻫﺎﯼ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﺭﺍ ﺑﺎﺯﺷﻨﺎﺧﺖ. ﺣﺎﻝ ﭘﮋﻭﻫﺶ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﺸﺎﻧﮕﺮ ﺁﻧﺴﺖ ﮐﻪ ﺍﺯ ﺳﺎﻟﻬﺎﯼ ﺑﺴﯿﺎﺭ ﺩﻭﺭ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻫﻬﺎ ﻭ ﺑﻮﯾﮋﻩ ﻣﺎﺩﺭﺍﻥ ﺩﺭ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺭﻭﺷﻬﺎﯼ ﺗﺮﺑﯿﺘﯽ ﺳﺎﻟﻢ ﻭ ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ ﺍﺭﺯﺷﻬﺎﯼ ﻣﻠﯽ ﻭ ﻣﻌﻨﻮﯼ ﻫﻤﭽﻮﻥ ،ﻗﺼﻪ، ﻻﻟﺎﺋﯽ، ﭼﯿﺴﺘﺎﻥ ﻭ ﺿﺮﺏ ﺍﻟﻤﺜﻠﻬﺎ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﯼ ﺭﺷﺪ ﮐﻮﺩﮐﺎﻥ ﺧﻮﺩ ﺑﺮﮔﺰﯾﺪﻩ ﺍﻧﺪ ﮐﻪ ﺩﺍﺭﺍﯼ ﻣﺎﻫﯿﺖ ﻋﻠﻤﯽ ﻭ ﻣﻀﺎﻣﯿﻦ ﺭﻭﺍﻥ ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺩﺭ ﺷﮑﻞ ﺩﻫﯽ ﺑﻪ ﺳﻼﻣﺖ ﻋﻤﻮﻣﯽ ﻭ ﺗﺮﺑﯿﺖ ﺻﺤﯿﺢ ﮐﻮﺩﮐﺎﻥ ﺩﺍﺭﯼ ﺍﻫﻤﯿﺖ ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.
ﻭﺍﮊﻩ ﻫﺎﯼ ﮐﻠﯿﺪ ﯼ :ﺍﺑﻌﺎﺩ ﺭﻭﺍﻥ ﺷﻨﺎﺧﺘﯽ ﺍﻟﮕﻮﻫﺎﯼ ﺳﻨﺘﯽ ،ﭘﺮﻭﺭﺵ ﺳﻼﻣﺖ ﺭﻭﺍﻧﯽ، ﻻﻟﺎﺋﯽ، ﭼﯿﺴﺘﺎﻥ ﻗﺼﻪ ﺿﺮﺏﺍﻟﻤﺜﻞ